SVAKI TREĆI HOĆE DA EMIGRIRA: Najpre bi se iselili državljani članica EU

I.S.

06. 02. 2023. u 14:53

TREĆINA građana 57 anketiranih država emigriralo bi iz svoje zemlje, pokazuje istraživanje internacionalne agencije za istraživanje tržišta i javnog mnjenja "Galup". Čak 36 odsto ljudi u svetu iselilo bi se iz svoje zemlje u inostranstvo, pokazuju rezultati ankete "Galup internešenel". Ove podatke izneo je, u intervjuu za Dojče vele, prvi čovek "Galupa" Kančo Stojčev. Među njima je više onih koji žive u članicama EU, nego u državama van Unije.

СВАКИ ТРЕЋИ ХОЋЕ ДА ЕМИГРИРА: Најпре би се иселили држављани чланица ЕУ

Foto: Profimedia

U zemljama koje nisu članice EU, a koje su obuhvaćene istraživanjem - Jermenija, Bosna i Hercegovina, Gruzija, Kazahstan, Kosovo, Moldavija, Severna Makedonija, Ruska Federacija i Srbija - uslovi za mobilnost i geopolitičku orijentaciju su različiti, konstatuje Dojče vele.

U studiji nema podataka za Ukrajinu, gde je, po rečima Stojčeva, rat gotovo onemogućio anketiranje, a i postavlja se pitanje kolika bi bila relevantnost tamo dobijenih podataka, jer je otprilike jedna trećina stanovništva već otišla.

Anketa je donela i mnoge nedoumice. Moldavija, tako, na primer, nije samo jedna od najsiromašnijih zemalja jugoistočne Evrope, nego je i najugroženija zbog rata u Ukrajini. Ipak, brojke pokazuju da samo 23 odsto tamošnjeg stanovništva želi da ode, mnogo manje nego u Bosni i Hercegovini (48 odsto) i Severnoj Makedoniji (42 odsto).

Suprotno, veoma niski procenti onih koji žele da odu beleže se u zemljama kao što su Vijetnam i Indija, zaključuje Stojčev.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri