U NEMAČKOJ NEMA KO DA RADI: Veliki broj kompanija bori se da popuni upražnjena radna mesta

Novosti online

12. 01. 2023. u 17:07

VELIKI broj kompanija u Nemačkoj bori se da popuni upražnjena radna mesta zbog nedostatka kvalifikovane radne snage, saopštile su Nemačke trgovačke i industrijske komore (DIHK).

У НЕМАЧКОЈ НЕМА КО ДА РАДИ: Велики број компанија бори се да попуни упражњена радна места

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Procenat kompanija, koje se suočavaju sa poteškoćama u zapošljavanju, je na najvišem nivou ikada, utvrdio je DIHK u svom istraživanju od 22.000 kompanija, pri čemu je 53 posto njih prijavilo nedostatak.

 - Možemo da pretpostavimo da će oko dva miliona slobodnih radnih mesta ostati nepopunjeno - rekao je Ahim Derks, zamenik izvršnog direktora DIHK-a, što je dovelo do toga da su kompanije obustavljale proizvodnju. 

Otpornost tržišta rada ne znači da kompanije posluju dobro, dodao je on.

Nedostatak osoblja, visoke cene energenata i pomeranje ka klimatskoj neutralnosti su "opasna mešavina" koja bi mogla da navede firme da premeste proizvodnju u inostranstvo.

 - Nedostatak kvalifikovanih radnika nije samo opterećenje za preduzeća, već ugrožava i uspeh u važnim zadacima za budućnost poput energetske tranzicije, digitalizacije i izgradnje infrastrukture - upozorio je Derks.

Istraživanja su pokazala da 67 odsto proizvođača električnih uređaja nije bilo u stanju da popuni slobodna radna mesta, a na taj problem je naišao i isti broj. 

On je naveo da je sve manje radnika sa potrebnim veštinama, uključujući i sektore proizvodnje koji su mašinska komora nemačke izvozne elektrane. Istraživanje je pokazalo da 67 odsto proizvođača električne opreme nije bilo u stanju da popuni slobodna radna mesta i 67 odsto kompanija za mašinsko inženjerstvo.

U proizvodnji automobila, 65 odsto kompanija je prijavilo nedostatak radne snage.

BONUS VIDEO:

PRIPREMA PAKETA ZA PREŽIVLjAVANjE: Bavarski grof se priprema za nestašice u Nemačkoj

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri