RUSKI POPUST PRIVLAČI INDUSE: Po uvođenju sankcija EU Moskvi uvoz crnog zlata u Indiju veći za četvrtinu

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

12. 01. 2023. u 07:30

ZAPADNE sankcije su naterale ruske proizvođače nafte da traže nova tržišta i nude aktraktivne uslove, pa je tako uvoz ruske nafte u Indiju porastao za skoro 25 posto.

РУСКИ ПОПУСТ ПРИВЛАЧИ ИНДУСЕ: По увођењу санкција ЕУ Москви увоз црног злата у Индију већи за четвртину

Foto Arhiva

Već treći mesec zaredom Indija najviše nafte kupuje upravo iz Rusije, dnevno po 1,7 miliona barela. Još u decembru 2021. godine Indija je uvozila iz Rusije dnevno 36.200 barela, kada je najviše kupovala iz Iraka i Saudijske Arabije.

Evropska unija je početkom oktobra antiruskim sankcijama utvrdila "osmi paket" kojim je uveden plafon za barel od 60 dolara. To nije smetalo Indiji koja je kupovala od Rusije barel za 53-56 dolara.

Eksperti kažu da je sada vrlo nestabilna cena nafte na svetskom tržištu, pa se tako u petak ruska nafta tipa "urals" prodavala za 38 dolara za barel, dok se "brent", koja se smatra kvalitetnijom, prodavala za 78,57 dolara za barel. Energetski analitičari objašnjavaju da su sankcije sada učinile Rusiju zavisnom od prodaje energenata Kini i Indiji kojima Moskva daje popust da bi mogla da konkuriše proizvođačima sa Dalekog istoka.

Moskovski analitičar Fonda nacionalne energetske bezbednosti Igor Juškov primećuje da je tržište prodaje nafte i gasa nestabilno, što je glavni razlog da su neke količine nafte prodavane za manje od 38 dolara po barelu. U luci Primorsk na Baltiku 6. januara ruska nafta se prodavala za 37,8 dolara za barel. Juškov uočava manjak tankera koji bi prevozili rusku naftu, pa zato ruske kompanije i daju popust kupcima.

- Popust na rusku naftu zavisi od luke u kojoj se kupuje. Što je dalje luka od tržišta u Aziji, popust je veći. Najveće popuste daju oni koji prodaju rusku naftu u lukama Promorsk i Ust-lug na Baltiku, a manje su one koje se daju u Novorosijsku, ruskoj luci u Crnom moru, a još manje su u lukama na Dalekom istoku - objašnjava Juškov, koji veruje da će se cene stabilizovati kad se umire kolebanja na tržištu.

Njegov optimizam se temelji na tome što je Kina ukinula antikovid ograničenja, pa se očekuje jača privredna aktivnost.

Pad cena ruske nafte bio je signal Ministarstvu energetike da se porazmisli o ograničenju visine popusta. Ali, o kakvim se merama radi, zasad se u Moskvi ne izjašnjavaju.

PREUSMERAVANjE TOKOVA ENERGENATA

RUSKA nafta preusmerava se ka Aziji, Africi i Latinskoj Americi, dok dobavljači sa Bliskog istoka povećavaju prodaju u EU, piše američki list "Volstrit džurnal". Ovaj poslovni dnevnik konstatuje da zapadne sankcije ruskim energetskim resursima pokreću promene u globalnim tokovima nafte i gasa i narušavaju dugogodišnje globalne ekonomske veze.

Saudijska Arabija, UAE i drugi veliki bliskoistočni izvoznici energije pomerili su svoj fokus sa tradicionalnih tržišta u Aziji i ubiru ogroman profit od vrtoglavog rasta cena fosilnih goriva u Evropi. Saudijska Arabija beleži najbrži rast među dobavljačima nafte u EU u trećem kvartalu, sa 9,1 odsto udela u uvozu goriva iz bloka, u poređenju sa prosekom od 5,1 odsto prošle godine, objavio je "Evrostat". I. S.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)