PROTESTI U ŠPANIJI: Hiljade farmera izašlo na ulice Madrida

Tanjug

11. 01. 2023. u 20:03

HILjADE farmera protestovalo je danas u Madridu zbog plana Španije da se smanje količine vode koja se uzima iz reke Taho za navodnjavanje zemljišta na poljoprivrednom jugoistoku zemlje.

ПРОТЕСТИ У ШПАНИЈИ: Хиљаде фармера изашло на улице Мадрида

Foto: Tanjug

Španija je 2022. doživela najtopliju godinu u istoriji merenja temperature, praćenu dugom sušom tokom većeg dela godine, koja je dovela do pada količine vode u rezervoarima na kritične nivoe, prenosi Rojters.

Ministarka zaštite životne sredine Tereza ​​Ribera rekla je danas da je neophodno da se zemlja pripremi za posledice klimatskih promena, ali farmeri i regionalni političari kažu da će to uticati na sredstva za život s obzirom da je pogođeni region veliki proizvođač hrane koji nazivaju "voćnjakom Evrope".

Regionalni lider Mursije Fernando Lopez Meiras rekao je da farmeri protestuju zato što voda iz Taha navodnjava 70 odsto voća i povrća koje izvozi Španija.

On je upozorio da bi 5.000 radnih mesta moglo biti izgubljeno ako se prekine dotok vode.

Sistem za prenos vode preko cevi iz rezervoara u centralnoj Španije do voćnjaka u Valensiji i Mursiji bio je jedan od najvećih hidrotehničkih projekata ikada izvedenih u zemlji i doprineo je njenom razvoju u glavnog izvoznika voća i povrća.

Vlada reaguje nakon što je Vrhovni sud presudio da Taho mora da ima brzinu protoka vode koja se smatra "ekološkom", a tehničari kažu da to znači da on ne sme pasti ispod 8,65 kubnih metara u sekundi.

Vlada nije precizirala kako će to uticati na prenos vode, ali je navela će se smanjenje odvijati postepeno tokom pet godina i planira da obešteti poljoprivrednike ulaganjem osam milijardi evra u podsticanje reciklaže vode i povećanje proizvodnje desalinizacije vode koja se može koristiti umesto toga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!