ŠOLC TVRDI JEDNO, PUTIN DRUGO: Moskva i Berlin o nuklearnom ratu i crvenim linijama

Tanjug

08. 12. 2022. u 07:56

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc izjavio je da je rizik od toga da ruski predsednik Vladimir Putin upotrebi nuklearno oružje trenutno smanjen zbog odgovora međunarodne zajednice.

ШОЛЦ ТВРДИ ЈЕДНО, ПУТИН ДРУГО: Москва и Берлин о нуклеарном рату и црвеним линијама

Foto: AP Photo/Markus Schreiber/Mikhail Tereshchenko, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Šolc je za današnje izdanje "Funkea" rekao da se rat u Ukrajini nastavlja "nesmanjenom brutalnošću", ali i da se jedna stvar promenila.

- Rusija je prestala da preti upotrebom nuklearnog oružja, jer je međunarodna zajednica odredila crvenu liniju - rekao je Šolc, preneo je Rojters.

Putin je, međutim, juče rekao da se rizik od nuklearnog rata povećao, dok je Šolc intervju "Funkeu" dao u ponedeljak.

Nemački lider takođe smatra da, uprkos velikim podelama, važno je nastaviti dijalog sa Kremljom i da je neophodno razgovarati sa Rusijom o kontroli naoružanja u Evropi, ali da Moskva prethodno mora da stane sa borbenim operacijama u Ukrajini.

- Pre svega, Rusija mora da prekine rat i povuče svoje trupe. Tačno je da će nakon toga uslediti pitanje kako da osiguramo bezbednost u Evropi. Naravno, spremni smo da razgovaramo sa Rusijom o kontroli naoružanja u Evropi. To smo već ponudili pre rata i ništa se nije promenilo po tom pitanju. Radimo sve da sprečimo direktan rat između Rusije i NATO-a, jer znamo da bi takav konflikt imao samo gubitnike u celom svetu - dodao je Šolc.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (8)

DRUGI DAN SEDNICE O KOSOVU I METOHIJI: Vučić poslao jasnu poruku Srbima - Ja vam garantujem samo jednu stvar