SVAKI PROTEST ŽELEZNIČARA BIĆE NEZAKONIT: Američki Senat odlučio - Ništa od plaćenog bolovanja

Novosti online

02. 12. 2022. u 10:03

AMERIČKI Senat je u četvrtak sa 80 glasova za i 15 protiv odobrio nacrt zakona kojim se blokira preteći štrajk nekih sindikata železnica koji nisu pristali na novi kolektivni ugovor usvojen u septembru.

СВАКИ ПРОТЕСТ ЖЕЛЕЗНИЧАРА БИЋЕ НЕЗАКОНИТ: Амерички Сенат одлучио - Ништа од плаћеног боловања

Foto AP

Predstavnički dom usvojio je zakon ranije, a američki predsednik Džo Bajden najavio je brzi potpis. Kada zakon bude potpisan i usvojen, štrajk će biti nezakonit.

Bajden, koji se inače deklarira kao veliki saveznik sindikata, pre nekoliko dana se izjasnio protiv štrajka koji bi ugrozio američki ekonomski oporavak.

Predsednik je intervenisao u pregovorima između sindikata i kompanija, čime je obezbeđeno značajno povećanje zarada zaposlenih.

Zaposleni će dobiti povećanje plata za 24 odsto i bonuse od 5.000 dolara, koji će se isplaćivati tokom nekoliko godina.

Septembarski sporazum odbila su četiri od 12 sindikata uključenih u pregovore zbog neplaćenog bolovanja, prenosi Bi-Bi-Si. Železničari u SAD nemaju nijedan dan plaćenog bolovanja.

Senator iz Vermonta Berni Sanders predložio je amandman kojim bi se uvelo sedam dana plaćenog bolovanja, ali je Senat sa 52 protiv 43 glasao da ga odbije. Za usvajanje je bilo potrebno 60 glasova.

Očekuje se da će štrajk biti održan 9. decembra i ozbiljno bi osakatio privredu uoči praznika.

Demokrate i republikanci zajedno protiv sindikata Usvajanje zakona u Kongresu jedan je od retkih primera demokratsko-republikanske saradnje u saveznom Kongresu, iako su sindikalisti glavna glasačka baza demokrata. Neki republikanci su u međuvremenu pokušali da iskoriste priliku da zabiju klin između demokrata i sindikata glasajući protiv zakona.

- Uvek sam sumnjao da ste socijalista - odbrusio je Sanders, samoproglašeni socijalista, jednom od najkonzervativnijih senatora Tedu Kruzu iz Teksasa.

Bajden pokušava da se izvuče iz neprijatnosti obećavajući da će nastaviti napore da se usvoje prava na bolovanje za sve američke radnike na nacionalnom nivou.

(RTV SLO)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju