RAT U UKRAJINI: Sprema se kotao za VSU kod Avdejevke; Ukrajinska komanda "Jug" - Ruski brodovi spremaju moćan raketni udar (MAPA)

Novosti online

01. 12. 2022. u 06:59 >> 00:19

U TOKU je 281. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Nastavljaju se teške borbe na jugu i istoku zemlje.

РАТ У УКРАЈИНИ:  Спрема се котао за ВСУ код Авдејевке; Украјинска команда Југ - Руски бродови спремају моћан ракетни удар (МАПА)

Foto Tanjug/AP

Senator Puškov je kritikovao Stoltenbergovu izjavu o ulozi NATO-a u sukobu u Ukrajini

Kako je Stoltenberg rekao posle razgovora u Nemačkoj sa kancelarom Olafom Šolcom , stalna podrška alijanse Kijevu je „važnija nego ikad“ i NATO neće dozvoliti da bude uvučen u ovaj sukob.

- Stoltenberg je dobro svestan tanke linije na kojoj se nalazi NATO, nastojeći da nanese maksimalnu štetu bezbednosti Rusije i minimalnu štetu sebi - napisao je Puškov na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, rizičnost ove „igre” od strane NATO-a leži u tome što je „situacija izuzetno mobilna”, to je pokazao incident sa padom ukrajinske rakete, koja je prvobitno proglašena za „rusku", u Poljskoj .

- Brisel to radije ne pominje, ali uzalud: takvi incidenti su u stanju da kontrolisanu krizu transformišu u kategoriju nekontrolisanih - upozorio je senator.

Rusija je ranije poslala notu zemljama NATO-a zbog isporuke naoružanja Ukrajini.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je istakao da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju. Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da se zemlje NATO-a "igraju vatrom" isporukom oružja Ukrajini. Pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov primetio je da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat.

Ukrajinci otkrili gde su ruski padobranci iz Hersona

Na području jednog od gradova Luganske oblasti nalaze se verovatno poslednje ozbiljne oružane jedinice Rusije, primetio je šef OVA.

Rusija je rasporedila padobrance sa pravca Hersona u Starobelsku oblast Luganske oblasti.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Ruski padobranci na području grada opremaju drugu liniju odbrane, izjavio je u eteru FreeDom-a načelnik Luganske oblasne vojne administracije (OVA) Sergej Gajdaj.

Zvaničnik je napomenuo da je Starobeljska oblast logistički centar Luganske oblasti.

-U oblasti Starobeljska, tamo se, verovatno, nalaze poslednje tako ozbiljne, borbeno spremne oružane jedinice Ruske Federacije – to su padobranci koji su prebačeni iz pravca Hersona. Oni rade, pa, bi verovatno to mogli nazvati nekom vrstom druge linije odbrane...“, rekao je Gaidai.

 

Makron: Razgovarao bi sa Putinom

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da će nastaviti da vodi dijalog s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom kako bi se izbegla eskalacija konflikta u Ukrajini i kako bi se „postigle konkretne stvari“.

-Nastaviću da razgovaram sa predsednikom Putinom. Danas sam ponovo o tome razgovarao sa Bajdenom, jer uvek smo nastojali da izbegnemo eskalaciju i ostvarimo konkretne stvari: na primer, razgovaraću s njim o bezbednosti Zaporoške nuklearke, rekao je Makron.

 Francuski predsednik je rekao, posle razgovora sa svojim domćinom Džozefom Bajdenom, i da će dve zemlje, Francuska i SAD, nastaviti da vojno podržava Ukrajinu.

GŠ VSU: Ruska vojska aktivno napada u Donbasu

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine (VSU) dao je kratak izveštaj o dešavanjima na istočnom frontu.

Prema to izveštaju na Artjomovskom pravcu ruska vojska nastavlja da usmerava svoje glavne napore na izvođenje ofanzivnih operacija, na pravcu Avdejevskog pokušava da poboljša taktičku situaciju.

Foto Tanjug/AP

Na drugim sektorima ruske trupe se brane - u pravcu Kupjansk, Herson, Zaporožje i Liman.

Takođe se navodi i da su Oružane snage RF izvršile raketni napad na položaje Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Harkov. Izvršeno je 16 vazdušnih udara.

Opasnost od raketnih udara ruske vojske na objekte energetskog sistema i kritičnu infrastrukturu širom Ukrajine i dalje je prisutna.

Sprema se kotao za VSU u Avdejevki (VIDEO)

Ruske trupe nastavljaju da napreduju, stežući prsten oko Avdejevke, kazao je šef DNR, Denis Pušilin.

On je dodao i da se jedinice RF približavaju položajima sa kojih neprijatelj napada Donjeck. Pušilin je itakao i da se borci veoma trude da neprijatelj prestane da puca na stambena naselja u kojima se nalaze porodice boraca i samo civili.

O je kazao i da su savezničke snage napredovale na Marijskom i Artemovskom pravcu, gde je poslednjih dana oslobođeno više naselja.

Ruske snage aktivno pogađaju položaje VSU u pravcu Ugledara. Ovde su odbijeni pokušaji kontranapada.

 

Rezime dešavanja na frontu u Ukrajni (MAPA)

NA ruskim društvenm mrežama dat je kratak sažetak borbi na vojištima u Ukrajini. Ruske snage su napredovale u Donbasu, a žestoki artiljerijski dueli vodili su se na sevoro-istočnom frontu kod Kupjanska i Krasnog Limana. Takođe izvršena je još jedna razmena zarobljenika.

Belgorodska oblast


Ukrajinske formacije granatirale su naselja Valujskog gradskog okruga, oštetile stambene zgrade, Dom kulture i obdanište. VSU su napale civilne objekte u selu Murom, Šebekinski gradski okrug, jedan muškarac je povređen.

Region Kursk

Ukrajinski dron bacio je eksplozivnu napravu na selo Tetkino, poremetio rad trafostanice. Žrtava i povređenih nema.

Smer Starobeljski

Nema značajnih promena na liniji fronta. U sektoru Kupjanska, jedinice Oružanih snaga Ukrajine spremaju se za još jedan napad na položaje ruskih trupa u rejonu Kuzemovke.

U sektoru Krasnog Limana, ukrajinska komanda, posle nekoliko neuspešnih pokušaja ofanzive, nadoknađuje gubitke i izviđa položaje Oružanih snaga Rusije u okolini Ploščanke i Krasnopopovke.

Artiljerijski dueli se nastavljaju duž cele linije dodira: ruska artiljerija je pogodila položaje VSU u Berestovu, Stelmahivki, Druželjubovki i Torskom.

Ilustracija



Soledarski pravac

U sektoru Bahmut ukrajinska komanda prikuplja dodatne snage i pokušava da zaustavi napredovanje Oružanih snaga Rusije. Iz Orehovske oblasti prebačen je 16. bataljon 58. brigade Oružanih snaga Ukrajine.

Na jugu Bahmuta (Artemovsk), jurišni odredi Vagnerovog PMC-a i jedinice NM DNR završavaju čišćenje područja u blizini Kurdjumovke.

Luganska Narodna Republika

VSU je raketama HIMARS MLRS gađao civilnu infrastrukturu grada Svatova.

Foto Tanjug/AP



Donjecki pravac

Ruske jedinice nastavljaju borbu sa ukrajinskim formacijama ukopanim u centru Marinke.
VSU je iz topovske i raketne artiljerije granatirala naselja Donjecke aglomeracije: pogođeni su civilni objekti u Donjecku, Ilovajsku, Kaštanovom, Zajcevu, Gorlovki i Golmovskom. Među civilima ima žrtava.

Zaporoški pravac

Ukrajinska komanda formira grupisanje trupa i vrši borbenu koordinaciju sa formacijama koje su pristigle iz pravca Hersona.

Na prelazu Poltavka - Malinovka, jurišne grupe Oružanih snaga Ukrajine, uz podršku "lutajućeg" minobacača, vrše napade na položaje ruskih trupa. Bespilotne letelice VSU izviđaju duž linije fronta, a ukrajinski obaveštajci prate kretanje ruske vojske u delu Zaporoške oblasti pod kontrolom Rusije.


Artiljerija Oružanih snaga RF je pogodila mesta koncentracije Oružanih snaga Ukrajine u Orehovu, Novoandrejevki i Guljajpolju. U Zaporoškoj oblasti izvršena je još jedna razmena ratnih zarobljenika po formuli „50 na 50“. Među borcima koji su se vratili u Rusiju je 12 vojnika iz DNR i 8 iz LNR.

Južni front: Hersonski pravac

Ruska artiljerija je radila na položajima VSU u Republikanskom, Matrosovki, Černobajevki, a takođe je napala ciljeve u Hersonu.

Pomoć Švedske Ukrajini: Zimski paket i PVO vredni 338 milona dolara


Ministar odbrane Aleksej Reznikov saopštio je 19. novembra da Švedska namerava da Ukrajini obezbedi deveti paket pomoći za odbranu vredan 3 milijarde švedskih kruna. Uključuje sisteme protivvazdušne odbrane, vozila, municiju i opremu za vojnike.

„Novi „zimski paket“ pomoći Vlade Švedske za skoro 338 miliona dolara, koji posebno uključuje protivvazdušnu odbranu, predstavlja značajan doprinos našoj stabilnosti i pobedi“, rekao je premijer Ukrajine Denis Šmihal na Telegramu.

Foto Tanjug/AP

Šmigal je rekao da je sa premijerom Ulfom Kristersonom razgovarao o podršci potrebnoj za obnovu ukrajinskih objekata energetske infrastrukture.

-Švedski transformatori, generatori i druga oprema već pomažu u obnavljanju ukrajinskog energetskog sistema. Hvala vam. Istovremeno, zaštita neba iznad Ukrajine od ruskih terorističkih napada ostaje za nas prioritet, dodao je on.

Borbeni letovi Su-34 u Ukrajini (VIDEO)

Bombarderi Su-34 su visoko preciznim oružjem uništavali neprijateljske kopnene ciljeve. Piloti su raketama Kh-29 napali objekte Oružanih snaga Ukrajine.

Borbeni rad Vazdušno-kosmičkih snaga na operativnim aerodromima ne prestaje ni danju ni noću.

 

Privedeni saradnici SBU

Pripadnici bezbednosnih službi Luganske Narodne Republike su uz podršku Ruske garde priveli nekoliko lica koja su sarađivala sa Službom bezbednosti Ukrajine, saopštio je za Sputnjik izvor u policiji.

On je objasnio da su među privedenima i oni koji su predavali podatke ukrajinskoj vojsci za izvođenje artiljerijskih napada na civilnu i kritičnu infrastrukturu gradova LNR.

 

Ukrajinska komanda "Jug": Ruski brodovi se spremaju za moćan udar

Brodovi Crnomorske flote Rusije nastavljaju da prikupljaju obaveštajne podatke u Crnom moru u pripremi za moguće raketne udare na Ukrajinu.

Kako je u etru nacionalnog teletona rekla Natalija Gumenjuk, sekretar OK „Jug”, operativna situacija na jugu je stabilna – neprijateljstva se nastavljaju.

Foto Tanjug/AP

-Prisustvo brodova Crnomorske flote u Crnom moru znači da se nastavlja i vazdušno izviđanje i priprema za moguće raketne udare. Zato što su nosači raketa opremljeni i spremni. Činjenica da s vremena na vreme ulaze u svoje polazne tačke može ukazivati na odgovor na vremenske prilike.Tada smo takođe upozorili da bi mogli da uđu na borbeni kurs za 2-3 sata.To jest, moramo biti spremni: uz praćenje aktivnosti neprijateljskih aviona, verovatno je da je ovo dodatno forsiranje psihičku situaciju i pritisak na stanovništvo, ali i verovatnu pripremu, navela je ona.

 

Kurdjumovka očišćena od jedinica VSU

Oružane snage Rusije preuzele su kontrolu nad naseljem urbanog tipa Kurdjumovka na teritoriji Donjecke Narodne Republike, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Uoči je saopšteno o oslobađanju naselja Perše Travnja i Andrejevka - periferije grada Artemovska.

Foto Tanjug/AP

 

Grad Artemovsk (Bahmut) nalazi se u delu DNR koji kontroliše Kijev, severno od Gorlovke. Ovo je važno transportno čvorište za snabdevanje grupacije ukrajinskih trupa u Donbasu.

Zaporoški pravac: Iščekivanje ukrajinske ofanzive (MAPA)


Na zaporoškom pravcu komanda Oružanih snaga Ukrajine pojačava grupisanje trupa i sprovodi borbenu koordinaciju između ukrajinskih formacija.

U Nikopolju je formirana taktička grupa „Sič”. Prema rečima lokalnog stanovništva, napad na ruske položaje počeće poboljšanjem vremenskih uslova.

Iz pravca Hersona stigla su odeljenja 128. brdske jurišne brigade i 129. brigade teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine. Između 128. brigade, 65. brigade, 1. brigade, kao i 102., 108., 110., 128. i 129. brigade TRO Oružanih snaga Ukrajine, sprovedena je obuka vezista.

Ilustracija telegram rybar

U okolini Orehova i Preobraženke raspoređen je protivvazdušni raketni divizion 65. brigade, koji sa aerodroma u Melitopolju prati aktivnosti avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

Na prelazu Poltavka – Malinovka, ukrajinske jurišne grupe od šest do deset ljudi, uz podršku „lutajućeg minobacača 60 mm“, periodično pokušavaju da izvrše napade na položaje Oružanih snaga RF.

Ruski vojnici blagovremeno otkrivaju kretanje neprijatelja i baražnom vatrom vraćaju ukrajinske odrede na prvobitne položaje.

Posade artiljerije velikog dometa američkih haubica M777 sa vođenim projektilima M982 Ekcalibur raspoređene su u Kirovo.

Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Ukrajinske obaveštajne bespilotne letelice VSU deluju duž linije fronta, a u delu Zaporoške oblasti pod ruskom kontrolom ukrajinski obaveštajci prenose podatke o aktivnostima ruskih trupa.

U isto vreme, 16. bataljon 58. motorizovane pešadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine hitno se povlači iz oblasti Orehov. Osoblje 58. brigade biće upućeno na pojačanje garnizona Bahmut.

 

Kremenčug na meti ruskih raketa

Eksplozije odjekuju u Kremenčugu, Poltavska oblast Ukrajine, pišu ukrajinski mediji.

Foto Tanjug/AP

Oslobođeno 50 ruskih vojnika

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je kao rezultat pregovora oslobođeno 50 ruskih vojnika.

- Dana 1. decembra, kao rezultat pregovaračkog procesa, sa teritorije pod kontrolom kijevskog režima vraćeno je 50 ruskih vojnika, koji su u zatočeništvu bili u životnoj opasnosti - saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Švajcarci blokirali rusku imovinu

Švajcarska je blokirala rusku imovinu u vrednosti od 7,5 milijardi švajcarskih franaka (oko 7,95 milijardi dolara), saopštio je Državni sekretarijat za privredu zemlje.

Blokirano je i 15 nekretnina u šest švajcarskih kantona.

Rusi napredovali u pravcu Artjomovska

Ruska vojska je značajno napredovala u pravcu Artjomovska (Bahmut) u DNR – uspostavljena je vatrena kontrola nad svim glavnim putevima, saopštio je savetnik vršioca dužnosti lidera republike Igor Kimakovski u emisiji „Solovjov lajv“.

- U tom pravcu je napravljen značajniji pomak, jer tamo u potpunosti kontrolišemo situaciju i uspostavili smo vatrenu kontrolu nad svim glavnim putevima. Protivnik je, pogotovo u poslednje vreme, morao da premešta svoje jedinice, morao je da manevriše snagama i sredstvima - rekao je Kimakovski.

Foto AP

On je precizirao da su gubici ukrajinskih snaga u tom pravcu ogromni.

- Kod Artjomovska je sve zatrpano telima ukrajinskih vojnika - precizirao je Kimakovski.

Kako je dodao, postoje informacije da ukrajinske trupe povlače tešku tehniku iz Artjomovska.

- Sada se ozbiljno utvrđuju iza Artjomovska. To sugeriše da će uskoro predati grad ili da ćemo ga mi osloboditi - ističe zvaničnik.

Pronađena dokumenta o moralnom i psihičkom stanju vojnika u zaplenjenoj arhivi

Ruska garda je pronašla dokumenta u Hersonskoj oblasti koja svedoče o moralnom padu u redovima ukrajinskih snaga, saopštila je pres-služba resora. U zaplenjenoj arhivi Oružanih snaga Ukrajine pronađena su dokumenta u kojima je detaljno analizirano moralno i psihičko stanje vojnika.

- U jednom od dokumenata se navodi: 'Moralno i psihičko stanje pripadnika jedinica je nezadovoljavajuće. Vojnici su potišteni, u nekim slučajevima dolazi do konfliktnih situacija. Jedan od razloga koji utiče na moralno-psihičko stanje je nezadovoljavajući odabir kadrova, nije uspostavljen sistem međuljudskih odnosa između oficira i vodnika čete - navodi se u dokumentu.

Ruska garda navodi da zaplenjena dokumenta govore o „kadrovskim problemima i niskom nivou profesionalnosti“ ukrajinske vojske.

Vazdušna popasnost u Harkovu

U Harkovskoj oblasti su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost, pokazuju podaci onlajn mape za vazdušne uzbune Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.

Foto AP

Rusija uništila tri baze stranih plaćenika, osujećen napad kijevskih trupa u više pravaca

Ruska vojska je u toku proteklog dana u LNR likvidirala oko 80 ukrajinskih vojnika, a suzbijeno je nekoliko protivničkih napada, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ruska vojske je sprečila napad ukrajinskih snaga u pravcu Kuzemovke u LNR. Tom prilikom je likvidirano preko 60 vojnika, a uništeno je i šest tenkova i pet oklopnih vozila.

Pored toga, likvidirana je ukrajinska taktička grupacija u području Steljmahovke u LNR, a osujećen je napad protivnika da napadne u pravcu Červonopopovke u LNR. Protivnik je u tom pravcu izgubio do 20 vojnika.

Ministarstvo odbrane Rusije navodi da je prilikom oslobađanja Andrejevke u DNR likvidirano preko 40 ukrajinskih vojnika, a uništena su i dva tenka i pet oklopnih vozila.

Ruske snage su odbile pokušaj kontraofanzive kijevskih trupa u području Novomihajlovke i Vladimirovke u DNR. Likvidirano je do 30 ukrajinskih vojnika.

Foto Tanjug/AP

Ruska vojska je pogodila tri baze gde su bili razmešteni strani plaćenici kod Slavjanska u DNR, a uništila je i 85 ukrajinskih artiljerijskih jedinica na položajima, kao i ljudstvo i vojnu tehniku u 162 rejona.

Tokom kontrabaterijske borbe u području Orehovatke u DNR uništen je lansirni sistem američkog višecevnog raketnog bacača „hajmars“ sa bojevim kompletom i posadom.

U području Krive Luke i Markova u DNR uništena su dva radara američke proizvodnje AN/TPQ-37.

U Orehovu u Zaporoškoj oblasti i u DNR ruska vojska je uništila tri ukrajinska skladišta raketno-artiljerijskog naoružanja i municije.

Ruska PVO je u proteklom danu oborila tri ukrajinske bespilotne letelice i osam projektila ispaljenih iz višecevnih raketnih bacača „hajmars“ i „oljha“.

Mediji: Francuska nezvanično priznaje - ne možemo više da isporučujemo oružje Ukrajini

Francuska nezvanično priznaje da više ne može da isporučuje oružje Ukrajini zbog problema sa zalihama, piše list „Politiko“.

NATO Foto AP

Kako se navodi, francuske vlasti se nadaju da će ispraviti ovu situaciju kroz pomoć građanima, organizovanjem konferencije o ukrajinskoj održivosti. Prema podacima lista, taj događaj će se održati u decembru.

Ambasador Poljske pri NATO-u Tomaš Šatkovski je ranije izjavio da se skladišta sa vojnom tehnikom zemalja-članica Alijanse prazne zbog isporuka pomoći Ukrajini.

Moskva je nekoliko puta upućivala zemljama NATO-a protestnu notu zbog isporuka naoružanja Ukrajini.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov je izjavio da će svaki teret sa oružjem za Oružane snage Rusije biti legitimna meta.

Nemačka predložila Poljskoj razmeštanje PVO

Nemačka predlaže Poljskoj da na granici sa Ukrajinom razmesti osam PVO sistema „Patriot“, izjavio je ministar za nacionalnu odbranu Poljske Mariuš Blašak.

Ukrajinske snage ponovo granatirale Donjeck

Ukrajinska vojska ponovo je granatirala više delova Donjecka koristeći NATO municiju, saopštio je Zejdnički centar za kontrolu primirja.

Reč je o šest granata kalibra 155 milimetara, a gađane su četvrti Krasnogorovka, Kubiševska, Kirovska.

Takođe, na meti ukrajinskih snaga bilo je i mesto Mineraljno, a tom prilikom korišćena je municija kalibra 152 milimetra.

Amerika će poslati Kijevu sisteme PVO

Američki državni sekretar Entoni Blinken potvrdio je u sredu ukrajinskom ministru spoljnih poslova Dmitriju Kulebi spremnost SAD da Kijevu obezbede sisteme protivvazdušne odbrane, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Blinken i Kuleba razgovarali su "na marginama" sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a u Bukureštu.

Razgovarano je i o rezultatima sastanaka o potrebama Ukrajine u oblasti energetske infrastrukture i obezbeđivanju njene dugoročne energetske bezbednosti, saopštio je Stejt department.

 

Blinken i Kuleba razgovarali su "na marginama" sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a u Bukureštu

Američki državni sekretar Entoni Blinken potvrdio je u sredu ukrajinskom ministru spoljnih poslova Dmitriju Kulebi spremnost SAD da Kijevu obezbede sisteme protivvazdušne odbrane, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Foto: Printskrin

Blinken i Kuleba razgovarali su "na marginama" sastanka ministara spoljnih poslova NATO-a u Bukureštu.

Razgovarano je i o rezultatima sastanaka o potrebama Ukrajine u oblasti energetske infrastrukture i obezbeđivanju njene dugoročne energetske bezbednosti, saopštio je Stejt department.

 

U Odeskoj oblasti se nastavlja vanredno isključenje struje

U oblasti Odeske se nastavlja vanredno isključenje struje, saopštila je ukrajinska energetska kompanija DTEK Odesa elektrik netvorks.

 

Ukrajinski zatvorenik Uljanov govorio o izuzetno niskom nivou obučenosti boraca u Oružanim snagama Ukrajine

Ukrajinski ratni zarobljenik Sergej Uljanov govorio je za RIA Novosti o izuzetno niskom nivou obučenosti njihovih trupa: od marta je njihova jedinica imala samo jednu lekciju iz taktike i tri puta je odvođena na strelište.

Prema njegovim rečima, bio je mobilisan u 113. brigadu 125. bataljona teritorijalne odbrane i zarobljen na liniji fronta Svatovo-Kremenaja. On i njegov kolega su se našli pod vatrom i, pomešavši put, otišli ​​su na položaje ruskih trupa.

Ruske vazdušno-desantne jedinice u Ukrajini dobile su najnoviji izviđački „Vzor“.

Ukrajinske trupe su napale Svatovo iz HIMARS-a

Ukrajinske trupe ispalile su tri rakete iz HIMARS MLRS na Svatovo, saopštava predstavništvo Luganske Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (JCCC).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

DUVAN: Neprijatelj zdravlja, životne sredine i ekonomije