"HVALA, ALI SANJAMO NAŠU KUĆU" Ukrajinci u Rimu posle osam meseci boravka: "Znamo da nismo više u prvom planu"

M. Ostojić

30. 11. 2022. u 12:47

UKRAJINSKA zajednica u Italiji bila je i ranije brojna, a od početka ratnih sukoba stiglo je 170.000 izbeglica, od kojih su najvećim delom žene, 45 posto maloletna deca, i više hiljada muškaraca.

ХВАЛА, АЛИ САЊАМО НАШУ КУЋУ Украјинци у Риму после осам месеци боравка: Знамо да нисмо више у првом плану

Foto: EPA

Glavni gradovi gde su smešteni migranti su Rim, Milano, Napulj i Bolonja. U Rimu se od prvih dolazaka februara meseca prosto nadmetalo u solidarnosti i tako je bilo sve do leta, pa i sada, uprkos "psihološkom procesu normalizacije", ali i poskupljenjima životnih troškova u Italiji, upravo kao posledici ratnih sukoba u Ukrajini.

Ka Ukrajini je u proteklim mesecima krenulo veoma mnogo oružja kao pomoć, ali i dalje nije nađen adekvatan smeštaj za pridošle, brojne strukture su već prepune, a mnoge porodice gde su smešteni sada ne mogu više da izdrže to gostoprimstvo, kako italijanske, tako i ukrajinske, ekonomska kriza u Italiji nema milosti.

Potom su evidentni razni drugi problemi, otežan je pristup sanitarnim strukturama, psihološkoj podršci, regulisanju njihovog boravka, uvrštenosti u škole ili orijentacija ka nekom poslu.

 - Rim je otvoren grad, ali se i stanovnici tog grada susreću sa svojim problemima i normalno je da pitanje Ukrajine nije više u prvom planu - objavio je "Korijere dela Sera".

Solidarnost jeste konstantna, Civilna zaštita nastoji da smesti sve pridošle iz Ukrajine, "nijedan pridošli izbeglica nije ostao bez hrane, i bez smeštaja ni sada", kaže nastavnica Ljubov Partola iz ukrajinske škole u gradu Prato.

 - Deca tokom sedmice pohađaju italijansku školu kako bi se uklopila u zajednicu sa italijanskom decom. Uprkos tome mnoge žene žele da se vrate kući, mi ih ubeđujemo da ostanu ovde, tamo je veoma hladno - navode oni.

Nakon prvih meseci podučavanja italijanskog jezika i ambijentalizaciji sada region Lacio sprema veliki projekat integracije i zapošljavanja izbeglica.

Uprkos tome evidentira se veći broj njih koji se ovih dana vraćaju u svoju zemlju u one zone koje su sigurne.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024