KIJEV IZGUBIO 1.700 VOJNIKA: Posle velikih gubitaka Ukrajina nastavila ofanzivu, ali sada dronovima i artiljerijom

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

01. 09. 2022. u 10:00

POKUŠAJ ukrajinske vojske da kontranapadom vrati deo teritorije koja je sada pod kontrolom ruske vojske završio je tragično, a Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je i da je propala namera ukrajinskih snage da se obnove ofanzivne oparacije na jugu.

КИЈЕВ ИЗГУБИО 1.700 ВОЈНИКА: После великих губитака Украјина наставила офанзиву, али сада дроновима и артиљеријом

Posledice granatiranja na istoku Ukrajine, Foto AP

Samo u dva dana ukrajinska vojska je izgubila oko 1.700 vojnika, zatim 63 tenka, četiri aviona i tri helikoptera. Većina tih tenkova sigla je u Ukrajinu iz Poljske.

Rusi su pustili da ukrajinske jedinice pređu reku Ingulec, ali kad su krenuli ka Hersonu ruska vojska ih je dočekala žestokom vatrom.

Osim velikog broja poginulih i ranjenih u dva dana su Ukrajinci igubili i veliki broj transportera. Aleksej Leonkov, urednik izdanja "Arsenali otadžbine", kaže da je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski obećao da će u šest nedelja završiti planiranu kontraofanzivu.

Foto AP

Leonkov kaže da je ukrajinska vojska mnogo bolja kad brani svoje dobro utvrđene pozicije nego kad kreće u napad. Taj moskovski vojni analitičar ističe da se mora priznati da su ukrajinski vojnici dobro pripremljeni za gradske borbe. Tome su ih obučavali britanski instruktori.

Da Ukrajina ima zaista veliki broj poginulih i ranjenih vidi se po pozivima dobrovoljcima da daju krv kako bi se spasavali životi ranjenika.

Na drugoj strani Zelenski kaže da ukrajinske trupe napadaju ruske položaje duž celog fronta, u Donbasu i u oblasti Harkova. U Moskvi ističu da posle fijaska na zemlji, Ukrajinci sada koriste samo artiljeriju i dronove. Tako je dronovima-kamikazama napraviljen udar na zgradu administracije Energodar. Poginulih i ranjenih nema. U Energodaru žive energetičari koji rade na atomskoj elektrani. Pre nego što je juče stigla misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), ukrajinska vojska je čak 60 puta gađala dronovima i artiljerijom taj grad. Šef IAEA Rafael Grosi rekao je da poseta nuklearki Zaporožje predstavlja "tehničku misiju" sa ciljem da se spreči nuklearni akcident.

London je saopštio da su ukrajinske snage pojačale svoju artiljerijsku vatru na južnom frontu, ali da nije moguće potvrditi obim njenog teritorijalnog napredovanja.

- Ukrajina će obavezno postati članica NATO, čim se pojavi "okno za ulazak", pa nas možda prime i pre završetka rata - kazala je Olga Stefanišina, potpredsednica ukrajinske vlade zadužena za evropske i evroatlanske integracije.

Predsednik Donjecke narodne republike Denis Pušili kaže da je Ukrajina već dobila američke dalekometne rakete. Radi se o raketama kojima "hajmarsi" mogu da gađaju na rastojanju od 300 kilometara.

Foto: Printskrin

EU ukida vizne olakšice sa Rusijom

MINISTRI spoljnih poslova Evropske unije saglasili su se juče u Pragu da u potpunosti suspenduju sporazum o viznim olakšicama sa Rusijom, što će otežati ruskim građanima ulazak u EU, izjavio je šef evropske diplomatije Đozep Borelj (na slici). Kako je rekao, to će znatno smanjiti broj novih viza koje izdaju zemlje članice EU, te će se one teže i duže dobijati. Borelj je kazao da je od sredine jula došlo do značajnog povećanja graničnih prelaza iz Rusije u susedne države i dodao da su videli mnoge Ruse kako putuju "radi razonode i kupovine kao da u Ukrajini ne besni rat".

Foto: Profimedia

Sankcije patrijarhu Kirilu

VLADA Ukrajine odobrila je predlog za uvođenje sankcija patrijarhu moskovskom i cele Rusije Kirilu (na slici) na 10 godina i za još sedam sveštenika Ruske pravoslavne crkve.

Sankcije obuhvataju, između ostalog, blokadu imovine, obustavu tranzita resursa, letova i prevoza kroz Ukrajinu, kao i otkazivanje zvaničnih poseta. Ova ograničenja tek treba da odobre Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine i predsednik Zelenski.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna