RUSKI JEZIK IZBAČEN IZ UKRAJINE: Građani moraju da koriste ukrajinski u svim aspektima života

P. Z. S. / rt.com

17. 08. 2022. u 00:01

KURSEVI ruskog jezika i književnosti više se neće predavati u Ukrajini, navodi se u ažuriranom nastavnom planu i programu koji je Ministarstvo prosvete objavilo na svojoj veb stranici u utorak.

РУСКИ ЈЕЗИК ИЗБАЧЕН ИЗ УКРАЈИНЕ: Грађани морају да користе украјински у свим аспектима живота

Foto: EPA


Među predmetima koji su isključeni bili su „Ruska i strana književnost“, „Ruski jezik za opšteobrazovne ustanove sa nastavom na ruskom“ za 5-9 razred i nastava na ukrajinskom ili ruskom jeziku za 10-11 razred.

Iako će skoro sve ruske i beloruske knjige biti izbačene iz školskog programa, ministarstvo napominje da će dozvoliti neka dela autora koji su pisali na ruskom, ali čiji su „život i rad bili blisko povezani sa Ukrajinom“, kao što su Nikolaj Gogolj i Mihail Bulgakov.

Prema ažuriranom nastavnom planu i programu, kursevi strane književnosti u ukrajinskim školama sada će se fokusirati na dela pisaca kao što su Žan de La Fonten, O. Henri, Ana Gavalda i Džozef Rot.

Ministarstvo je takođe najavilo da će ažurirati kurseve istorije u ukrajinskim školama „kako bi se uzela u obzir nova istoriografska dešavanja“. Konkretno, ažuriraće kurseve ukrajinske i svetske istorije za 6. do 11. razred kako bi uključio tekući vojni sukob između Kijeva i Moskve.

Prošlog meseca ukrajinski zvaničnici uveli su novu fazu zakona o „obezbeđivanju funkcionisanja ukrajinskog jezika kao državnog“, koji uvodi novčane kazne za govorenje ruskog. Zakon se odnosi na radnike u institucijama kao što su vladine agencije, obrazovanje, nauka i mediji.

-Građani zemlje moraju da koriste ukrajinski jezik u svim aspektima društvenog života, objasnio je poverenik za zaštitu državnog jezika Taras Kremen, pozivajući ljude da prijave prestupnike lokalnim organima za sprovođenje zakona.

Ruski je maternji jezik u većem delu Ukrajine i preovlađuje u mnogim gradovima na istoku i jugu zemlje. Međutim, Kijev preduzima korake da zabrani njegovu upotrebu u većini oblasti.

Moskva je godinama izražavala zabrinutost zbog pritiska na Rusiju. Prošlog septembra, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da je „diskriminacija ruskog jezika u Ukrajini dostigla razmere katastrofe“.

BONUS VIDEO - UNIŠTENA DVA AMERIČKA SISTEMA HIMARS: Ministarstvo odbrane Rusije objavilo snimak

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (5)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja