HAPŠENJE DIVERZANATA U HERSONU: Privedene pristalice Azova pripremale sabotažu

P. Z. S. / iz.ru

16. 08. 2022. u 20:03

U HERSONU su privedeni pripadnici organizacije “Azovskog civilnog korpusa”, koja je nastala pod istoimenom grupom “Azov” (oglašena kao teroristička i zabranjena u Ruskoj Federaciji).

ХАПШЕЊЕ ДИВЕРЗАНАТА У ХЕРСОНУ: Приведене присталице Азова припремале саботажу

Foto: AP/Sara Spirković

Ovo je u utorak, 16. avgusta, saopštio dopisnik TV kanala Izvestia Ivan Litomin.

Među pritvorenicima je i vođa lokalne ćelije Vadim Kravčenko. Zajedno sa ostalim učesnicima pripremao je sabotažu u gradu, prikupljao informacije o ruskoj vojsci, koje je potom prosleđivao ukrajinskim specijalnim službama. Rad ćelije su nadgledali službenici Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i Glavne obaveštajne uprave.

Uhapšeni su planirali da izvrše atentate na predstavnike regionalnih vlasti i organizuju terorističke napade u kancelariji za pasoše i štampariji, gde se štampaju zahtevi za rusko državljanstvo.

Tokom pretresa, kod neonacista su pronašli mnogo simbola militanata Azova i Desnog sektora (zabranjenih u Ruskoj Federaciji), nacističku literaturu i letke koji pozivaju na ubistvo ruske vojske.

Stara ideologija za novi rat, Foto B. Vlahović

Ranije, 10. avgusta, saopšteno je o privođenju grupe saučesnika Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) u Golopristanskom okrugu Hersonske oblasti. Privedene su četiri osobe. Oni su prevozili diverzante, oružje, municiju duž reke i opremali skrovišta u šumi.

Ruski vojnici su 5. avgusta likvidirali „spavaću ćeliju“ učesnika teritorijalne odbrane Ukrajine u Hersonu. Utvrđeni su lični podaci 16 pripadnika grupe, uključujući komandira voda i komandira odeljenja.

Rusija nastavlja specijalnu operaciju zaštite Donbasa, čiji je početak najavio predsednik Vladimir Putin 24. februara. NJegovi ključni ciljevi su oslobođenje DNR i LNR, denacifikacija i demilitarizacija režima u Kijevu.

Situacija u regionu je eskalirala sredinom februara zbog granatiranja od strane Oružanih snaga Ukrajine. Ukrajinske vlasti se od 2014. godine bore protiv stanovnika Donjecke i Luganske Narodne Republike, koji su odbili da priznaju rezultate državnog udara u Ukrajini.

BONUS VIDEO - UNIŠTENA DVA AMERIČKA SISTEMA HIMARS: Ministarstvo odbrane Rusije objavilo snimak

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

TUŽNA PRIČA ČUVENOG GLUMCA: Grob Milana Srdoča skroz zapušten