IZVOZ ŽITA IZ UKRAJINE U ZASTOJU: Loše vreme odlaže današnje isplovljavanje broda

Tanjug

11. 08. 2022. u 11:15

BROD za prevoz žitarica, koji je danas trebalo da krene iz ukrajinske luke Černomorsk, nije mogao da isplovi zbog loših vremenskih uslova, saopštilo je tursko ministarstvo odbrane.

ИЗВОЗ ЖИТА ИЗ УКРАЈИНЕ У ЗАСТОЈУ: Лоше време одлаже данашње испловљавање брода

Foto: Shutterstock/Ilustracija

 - Brod čiji je polazak iz luke Černomorsk za otpremu žitarica planiran za danas, nije mogao da isplovi zbog lošeg vremena i uslova na moru - precizira se u saopštenju ministarstva, prenosi Rojters.

Sporazum između Rusije i Ukrajine koji su posredovali Ujedinjene nacije i Turska omogućio je da 12 brodova isplove iz ukrajinske crnomorske luke od 1. avgusta.

Ovaj dogovor je postignut prošlog meseca, nakon upozorenja da bi obustavljanje isporuka žitarica iz ukrajinskih luka zbog sukoba moglo dovesti do ozbiljne nestašice hrane, pa čak i izbijanja gladi u nekim delovima sveta.

Nastavak izvoza žitarica nadgleda Zajednički koordinacioni centar (JČ) u Istanbulu u kojem rade ruski, ukrajinski, turski i pripadnici UN.

Pre nego što je počela specijalna operacije Rusije 24. februara, ove dve zemlje zajedno su činile skoro trećinu svetskog izvoza pšenice, navodi Rojters.

BONUS VIDEO:

DEJSTVO RUSKE ARTILJERIJE: Izveštači "Novosti" na položaju u blizini Jasinovate

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

IZNENADNA SMRT JE PREKINULA LJUBAV: On je bio muž Jelice Sretenović - glumica se nakon gubitka zavetovala na samoću