MOGUĆA NESREĆA U ZAPOROŽJU BI BILA GORA OD ČERNOBILJA? General Mizincev krivicu za nuklearni terorizam svaljuje na Ukrajinu

Srna

07. 08. 2022. u 07:56

RUSKO Ministarstvo odbrane smatra da je granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje koje su izvšrile ukrajinske snage čin nuklearnog terorizma u skladu sa konvencijom UN koja je usvojena rezolucijom Generalne skupštine UN, rekao je danas direktor ruskog Kontrolnog centra nacionalne osbrane general Mihail Mizincev.

МОГУЋА НЕСРЕЋА У ЗАПОРОЖЈУ БИ БИЛА ГОРА ОД ЧЕРНОБИЉА? Генерал Мизинцев кривицу за нуклеарни тероризам сваљује на Украјину

Foto: Shutterstock/Profimedia/Ilustracija

Ukrajinske snage gađale su područje nuklearne elektrane Zaporožja nakon čega je izbio požar.

Presečene su dve napojne linije koje su neophodne za rad elektrane zbog čega je više od 10.000 meštana regiona Zaporožje ostalo bez struje i vode.

- Prema međunarodnoj konvenciji usvojenoj rezolucijom Generalne skupštine UN 13. aprila 2005. godine smatramo da su ovi kriminalni postupci ukrajinskih vlasti čin nuklearnog terorizma - naglasio je Mizincev.

On je istakao da bi moguća nesreća u atomskoj elektrani Zaporožja mogla premašiti obim katastrofa u Černobilju i Fukušimi te da bi cela teritorija Ukrajine, Rusije, Belorusije, Moldavije, Bugarske i Rumunije bile zahvaćene kontaminacijom.

Mizincev je od UN, Međunarodne agencije za atomsku energiju i drugih međunarodnih organizacija zatražio osudu postupaka dijela ukrajisnke vojske i preduzimanje hitnih mera kako bi se spriječile provokacije u nuklearnim postrojenjima.

Zelenskom se ne dopada stav Amnesti Internešenela

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski zamerio je Amnesti internešnelu, što, kako kaže, "ćuti o nuklearnom teroru ruske vojske".

- Nažalost, imamo značajno pogoršanje situacije oko zaporoške nuklearne elektrane. Ruski teroristi su postali prvi u svetu koji su iskoristili najveću evropsku nuklearnu elektranu za teror. Skrećemo pažnju svetu na to i insistiraćemo na novim sankcijama Rusiji zbog stvaranja globalne pretnje - naveo je sinoć Zelenski, prenela je ukrajinska "Pravda".

BONUS VIDEO:

RAKETIRAN HOTEL "DOMBAS PALAS": Nastradala jedna osoba

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SRUŠIO SE RUSKI STRATEŠKI BOMBARDER: Pao nakon borbenog zadatka u Ukrajini, oglasilo se i ministarstvo