PALA ITALIJANSKA VLADA: Mario Dragi podnosi ostavku

M. Ostojić - Stalni dopisnik iz Rima

14. 07. 2022. u 19:12 >> 19:17

KRIZA italijanske Vlade još nije završena iako se tako činilo. Premijer Mario Dragi u obraćanju ministrima najavio je (ponovo) ostavku iako je, nakon konsultacija sa predsednikom Republike Serđom Matarelom odlučio da je ne podnese.

ПАЛА ИТАЛИЈАНСКА ВЛАДА: Марио Драги подноси оставку

Foto: AP

- Ishod današnjeg glasanja u Parlamentu je veoma značajna činjenica sa političke tačke gledišta. Većina koja je podržavala ovu Vladu od samog njenog početka ne postoji više, nema više poverenja koje je činilo osnovu rada ove Vlade. Sa moje strane ovih dana usledio je maksimalan napor da se nastavi korak dalje i izađe u susret izvesnim političkim snagma, i kako rezultira današnje glasanje nije donelo dovoljno izraza za to. Iz mojih izlaganja u Parlamentu rezultiralo je uvek  da ova izvršna vlast može da ide napred samo ako postoji jasna perspektiva u realizaciji njenog programa a za kojeg su glasale politilčke snage. Hvala vam na vašerm radu, na mnogim postignutim rezultatima, treba da budemo pononsni na ono što smo postigli u teškim momentima i u intersu svih Italijana - izjavio je Dragi.

U izjavi je rekao da je pakt poverenja koji je održavao vladu jedinstva nestao, preneo je -Bi-Bi-Si.

- Večeras ću predati ostavku predsedniku republike - rekao je on.

Dragi je ranije izjavio da će se povući s funkcije ako se "Pokret pet zvezda" povuče iz njegove koalicije i pozvao stranke koje ga podržavaju da prestanu da postavljaju "ultimatume" njegovoj vladi.

Dragi je ranije izjavio da će se povući s funkcije ako se pokret "Pet zvezda" povuče iz njegove koalicije i pozvao stranke koje ga podržavaju da prestanu da postavljaju "ultimatume" njegovoj vladi.

Podsetimo, gornji dom italijanskog parlamenta podržao je danas predlog italijanske vlade u vezi sa podsticajem i pružanjem pomoći porodicama i firmama da se izbore sa energetskom krizom, iako je pokret "Pet zvezda", koalicioni partner stranke premijera Maria Dragija, bojkotovao glasanje, čime je otvorio mogućnost da napusti vladajuću koaliciju. Predlog vlade danas je usvojen sa 172 glasa "za" i 39 "protiv".

Predsednik Italije Serđo Matarela moraće da odluči kako da reši političku krizu u zemlji. Matarela će sada morati da raspusti parlament i raspiše prevremene izbore, prenosi Rojters.

Lider pokreta "Pet zvezda", bivši premijer Ðuzepe Konte, prošle nedelje je podneo listu političkih zahteva za nastavak podrške vladi i zapretio da će uskratiti podršku ako Dragi ne preduzme niz mera, prenosi Rojters.

U želji da ublaži tenzije, a nakon sastanka sa sindikatima, Dragi je rekao da se mnogi politički prioriteti Pokreta pet zvezda preklapaju sa vladinim, ali je upozorio na stalne zahteve koalicionih partnera.

- Vlada ne funkcioniše sa ultimatumima, ona s njima gubi smisao svog postojanja", rekao je Dragi na konferenciji za novinare, dodajući da neće biti voljan da ostane premijer ako se pokret "Pet zvezda" povuče iz kabineta.

Lider Desničarske lige Mateo Salvini, čija je stranka najveća u Dragijevoj koaliciji, u junu je rekao da će u septembru odlučiti da li će ostati u vladi ili ne.

BONUS VIDEO - VAŠINGTONSKE TAJNE: Ko je u Beloj kući bio gej, a koga su volele žene?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba