MENJA SE IME MAJMUNSKIM BOGINJAMA: Hitna odluka SZO zbog diskriminacije

Novosti online

15. 06. 2022. u 16:56

SVETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA (SZO) saopštila je da će preimenovati virus majmunskih boginja kako bi se izbegla diskriminacija i stigmatizacija.

МЕЊА СЕ ИМЕ МАЈМУНСКИМ БОГИЊАМА: Хитна одлука СЗО због дискриминације

Foto: Shutterstock

Tedros Adhanom Gebrejesus, generalni direktor SZO-a, rekao je da organizacija "radi s partnerima i stručnjacima iz celog sveta na promeni imena virusa majmunskih boginja, njegovih vrsta i bolesti koje uzrokuje".

Do ove odluke je došlo nakon što su naučnici pozvali na hitnu promenu imena koje su opisali kao netačnu, diskriminišuću i stigmatizirajuću. Tedros je rekao da će novo ime biti objavljeno "što je pre moguće".

Slična zabrinutost pojavila se na vrhuncu pandemije virusa korona kada su nove varijante kovida dobijale imena po zemljama ili regionima u kojima su prvi put otkrivene, što je dovelo do zabrana putovanja i drugih ograničenja. SZO je zato uveo sistem imenovanja, pa su novim sojevi imenovani po slovima grčke abecede, piše "Gardijan".

Povezivanje imena majmunskih boginja s Afrikom

Naučnici su naveli da je prevladavajuća percepcija u medijima i naučnoj literaturi da je virus majmunskih boginja endemičan za afričke zemlje. Upozoravaju na "sve veći narativ u medijima i među mnogim stručnjacima koji pokušavaju da povežu sadašnju globalnu epidemiju s Afrikom, Zapadnom Afrikom ili Nigerijom".

Podsetimo, britanska zdravstvena agencija je prošlog meseca zabeležila virus majmunskih boginja kod osobe koja je stigla u London iz Nigerije 4. maja. Virus je nakon toga počeo da se šuri u zapadnim zemljama, uglavnom među muškarcima koji imaju polne odnose s drugim muškarcima.

Dve vrste majmunskih boginja

Postoje dve vrste majmunskih boginja - zapadnoafrička i Kongo. Ovogodišnju epidemiju pokrenuo je prvi tip, koji je znatno manje opasan od drugog.

- U kontekstu trenutne globalne epidemije, kontinuirano spominjanje i nomenklatura ovog virusa kao afričkog, ne samo da je netačna nego je i diskriminišuća i stigmatizirajuća - pišu stručnjaci.

Britanska zdravstvena agencija je danas saopštila da je u Engleskoj zabeleženo još 52 slučaja majmunskih boginja, još jedan u Škotskoj i jedan u Velsu, što znači da je u Britaniji do 14. juna evidentirano 524 infekcije tim virusom. Na svetu je u toku ove epidemije potvrđeno više od 1.800 slučajeva majmunskih boginja u desetinama zemalja izvan Afrike.

BONUS VIDEO - NEVREME U LOZNICI: Kiša potopila centar grada

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri