PREDLOG IZ PARIZA PODELIO EU: Makrona podržao Šolc, ali se 13 zemalja istovremeno protivi izmeni ugovora

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

10. 05. 2022. u 20:51

EVROPSKA politička zajednica (EPZ) mogla bi da bude novo čedo Brisela. Francuski predsednik Emanuel Makron idejni je tvorac osnivanja ovog šireg prstena evropskog ujedinjenja.

ПРЕДЛОГ ИЗ ПАРИЗА ПОДЕЛИО ЕУ: Макрона подржао Шолц, али се 13 земаља истовремено противи измени уговора

Foto AP

Njegov naum, baš kao i želju da izvrši izmenu evropskih ugovora da bi EU bila funkcionalnija, podržali su predsednica EK Ursula fon der Lajen i "suvozač" evropskog dvomotorca nemački kancelar Olaf Šolc, ali je istovremeno 13 zemalja članica izrazilo neslaganje.

Makronov plan je da svi oni koji ne žele da uđu u EU, ili ne mogu brzo da ostvare taj san, budu primljeni pod okrilje EPZ. Sve bi, prema Makronovoj zamisli, trebalo da bude pokrenuto brzo, još pre leta. Pod kišobran EPZ bi mogla da stane Ukrajina, ali, na primer, i Velika Britanija.

Kada je Makron pred evropskim poslanicima u ponedeljak poručio da je "Ukrajina srcem već članica EU", gosti iz ove zemlje u skupštinskim klupama u Strazburu, obučeni u narodne nošnje, došli su do ivice suza, ali ih je brzo ohladio birokratski rečnik, kojim je realnost pravog članstva gurnuta možda i nekoliko dugih decenija unapred. Tu prazninu trebalo bi da popuni EPZ.

Ima EU već nekoliko sličnih programa, na regionalnom nivou, uključujući i Istočno partnerstvo, u kojem se nalaze Moldavija, Ukrajina, Gruzija, Jermenija i Azerbejdžan (status Belorusije zamrznut).

Olaf Šolc, koji je istog popodneva ugostio Makrona u Berlinu, složio se sa francuskim predsednikom, uz insistiranje da Zapadni Balkan treba da nastavi započeti put. To je, uostalom, istakao i Makron.

Uz uvođenje EPZ, Makron namerava i da prekroji predstojeće evropske ugovore, tako što će, pre svega, važne odluke da se donose kvalifikovanom većinom, da se većanje konsenzusom među sadašnjih 27 članica ne bi otezalo unedogled.

Bugarska, Danska, Estonija, Letonija, Litvanija, Malta, Poljska, Rumunija, Slovenija, Finska, Hrvatska, Češka i Švedska su, međutim, već presavile tabak i ustale protiv "nepromišljenih i preuranjenih pokušaja" izmene evropskih ugovora.

- Imamo EU koja funkcioniše - stavile su tačku na Makronov predlog navedene zemlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSTIGNUG DOGOVOR: Jermenija pristala da vrati Azerbejdžanu četiri sela u pograničnoj oblasti