DOBIJA NAZIV OHRIDSKA: Vaseljenska patrijaršija priznala "makedonsku crkvu"!

Novosti online

09. 05. 2022. u 19:36

VASELJENSKA patrijaršija saopštila je da priznaje takozvanu crkvu Severne Makedonije.

ДОБИЈА НАЗИВ ОХРИДСКА: Васељенска патријаршија признала македонску цркву!

Foto:

Kako je saopštio Sveti sinod Vaseljenske patrijaršije, kojim je predsedavao vaseljenski patrijarh Vartolomej, priznaje se crkvena jerarhija predvođena arhiepiskopom Stefanom za kanonsku i validnu u celom pravoslavnom svetu i uspostavlja se kanonsko i liturgijsko jedinstvo sa njom.

Kako se navodi u saopštenju, Konstantinopolj priznaje naziv ove Crkve kao „Ohridska“ (što znači područje njene jurisdikcije samo u granicama teritorije države Severne Makedonije).

Srpskoj pravoslavnoj crkvi ostavljeno je pravo da reguliše administrativna pitanja između nje i crkve Severne Makedonije u okviru kanonskog poretka i crkvene tradicije, navodi se u saopštenju Vaseljenske patrijaršije.

Kako je saopšteno, „Sinod je detaljno razmotrio crkvenu molbu Skoplja, kao i molbu vlasti Severne Makedonije i na ovaj način iscelio ranu raskola sa pravoslavnom braćom i sestrama“.

Kako su objavili mediji iz Severne Makedonije, nepriznata makedonska crkva poslala je molbu Vaseljenskoj patrijaršiji u aprilu 2018. godine i on je uzet u razmatranje već u maju. U međuvremenu je i državni vrh Severne Makedonije uputio nekoliko pisama i molbi patrijarhu Vartolomeju da se uvaži ta apelacija.

Odluka Vaseljenske patrijaršije ne znači da je nepriznata makedonska crkva dobila tomos za autokefalnost kojim se zvanično reguliše međunarodno ime i status crkve, navode makedonski mediji, već predstavlja objavu da vernici i sveštenici koji pripadaju toj crkvi nisu u raskolu i mogu da služe zajedno sa sveštenicima drugih pomesnih crkava.

Za utvrđivanje konačnog statusa slede dodatni pregovori, navode makedonski mediji.
 

(Sputnjik)

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SAUČEŠĆE PORODICAMA, IZDRŽITE Poznati potreseni masakrom na Cetinju - brojne objave na mrežama, otkazani nastupi