KORONA "GURA" FIRME IZ KINE: Nulta kovid politika mogla bi Peking da košta ogromnih rupa u poreskoj kasi

I. STANOJEVIĆ

05. 05. 2022. u 21:26

NULTA kovid politika Pekinga mogla bi Kinu da košta velikog dela stranih investicija i ogromnog manjka u poreskoj kasi. Sve je, naime, duži niz evropskih kompanija sa ekspoziturama u najmnogoljudnijoj državi na planeti koje, usled restriktivnih kovid mera, najavljuju katanac na bravu.

КОРОНА ГУРА ФИРМЕ ИЗ КИНЕ: Нулта ковид политика могла би Пекинг да кошта огромних рупа у пореској каси

Foto AP

Evropska privredna komora u Kini ističe da su firme sa Starog kontinenta listom zaključile da imaju sve manje poslovnog poverenja u pekinšku politiku zbog drastičnog lokdauna koji je neprekidno na snazi. Usled toga, česti su prekidi lanca snabdevanja robom i repromaterijalima, što minira isporuku dogovorenu potpisanim ugovorima. Kompletna logistika, a naročito transport već su nedopustivo dugo "crne tačke" u procesu proizvodnje, napominje Jorg Vutke, predsednik Evropske privredne komore.

Gotovo sve firme bez izuzetka, njih 92 procenta, ističu da ih je naročito pogodilo zatvaranje kineskih prekomorskih luka i drastičan skok troškova plovidbe. Skoro četvrtina država članica Privredne komore razmišlja da preseli svoje postojeća ili planirana ulaganja van granica Kine. Ovaj procenat je više nego dvostruko veći u odnosu na kompanije koje su se istim spekulacijama bavile početkom godine i ubedljivo najveći u tom smislu u ovoj deceniji. S druge strane, čak 78 odsto firmi koje se bave idejom da svoj kapital plasiraju u druge zemlje, nisu stavile Kinu na spisak željenih destinacija.

U međuvremenu, lokdaun od strogog postaje sve radikalniji. Na desetine kineskih gradova je, zbog visoko prenosive omikron varijante virusa korona, bukvalno zaključano. Zapečaćeni su čitavi kvartovi višemilionskog Pekinga, koji je u četvrtak prijavio 50 slučajeva kovida 19. Transportni kolaps u prestonici dostigao je novi crni rekord, paralisan je i saobraćaj na ulicama, zatvoreno više desetina metro stanica.

U najvećem gradu u zemlji, Šangaju, sve je teža nestašica hrane i vitalnih životnih namirnica, a sa tim raste i ogorčenje građana. U ovom megapolisu u četvrtak je izbilo 4.600 novih slučajeva infekcije i preminulo 13 pacijenata.

LOKDAUN ZIDA CENE

GOTOVO trećina robe koja treba da napusti luku Šangaj zadržana je zbog strogog "lokdauna", a kašnjenja isporuke pogoršavaju krizu u lancima snabdevanja, što će dovesti do nestašica i rasta cena robe. Evropa i SAD mogu da očekuju nova kašnjenja i nestašice uvozne elektronike iz Kine, upozorava Vinsent Štamer, ekonomista iz Instituta za svetsku ekonomiju u nemačkoj luci Kil, na severu. Tri nedelje posle stavljanja Šangaja u karantin oko 30 odsto robe koja je trebalo da krene iz luke ostalo je zarobljeno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna