PANIKA U PEKINGU: Počelo testiranje miliona stanovnika na koronu, zataraju se stambene i posovne četvrti

Tanjug

25. 04. 2022. u 13:29

U GLAVNOM gradu Kine Pekingu počelo je danas testiranje miliona stanovnika na kovid-19 i zatvaranje stambenih i poslovnih četvrti zbog pojave novog žarišta zaraze.

ПАНИКА У ПЕКИНГУ: Почело тестирање милиона становника на корону, затарају се стамбене и посовне четврти

Foto: AP

Iako je manje od 50 slučajeva zaraze zabeleženo u gradu od više od 21 milion stanovnika od kada se pojavila zaraza u petak, vlasti su primenile ekstremne mere da spreče dalje širenje virusa.

Građani iz predostrožnosti ostaju kod kuće i prave zalihe hrane ; zbog mogućnosti da bi moglo da im bude naređeno da ostanu unutra, kao što se dogodilo u brojnim kineskim gradovima, uključujući u finansijskom centru Šangaju.

Dugi redovi formirani su ispred supermarketa u centru Pekinga. Građani kupuju rižu, testenine, povrće i drugu hranu dok zaposleni nastoje brzo da ponovo popune ispraženjene rafove. Državni mediji izdali su saopštenje u kome se navodi da je snabdevanje dobro u Pekingu uprkos navali na rafove.

Kupci su danas izgledali zabrinuto, ali nisu još u panici.

Peking je danas prijavio 19 novih slučajeva zaraze u pretnodna 24 sata, odnosno ukupno 47 od petka do nedelje. ; Šangaj koji je u lokdaunu duže od dve nedelje prijavio je više od 19.000 novoinficiranih i 51 smrtni slučaj u pretnodna 24 časa, čime je broj umrlih u sadašnjem tekućem talasu zaraze porastao na više od 100.

Zaključavanja su uvedena takođe u centralnom gradu Ajangu, i u gradu Dandongu na granici sa Severnom Korejom, kako se omikron soj virusa širi Kinom.

Kineske granice u velikoj meri ostaju uglavnom zatvorene, a jača čvrst odgovor Kine na novi broj zaraženih i raste uticaj pandemije na ekonomiju zemlje.

BONUS VIDEO:

NAŠI HEROJI: Intervju sa doktorkom iz kovid ambulante

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna