VLADIMIR PUTIN: Partneri su priznali - ne mogu bez ruskih energenata

Novosti onlajn

14. 04. 2022. u 14:16

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin poručio je da evropski partneri Rusije priznaju da ne mogu bez ruskih energenata, uključujući gas. Oni, međutim, svojim izjavama o odustajanju od ruskog gasa i nafte destabilizuju tržište i dižu u nebo cene svojim građanima.

ВЛАДИМИР ПУТИН: Партнери су признали - не могу без руских енергената

FOTO: Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

- Pokušaji zapadnih zemalja da istisnu isporučioce energenata iz Rusije neizbežno će se odraziti na čitavu svetsku privredu - rekao je ruski predsednik.

Isporuke energenata iz SAD u Evropu biće višestruko skuplje nego iz Rusije, upozorio je on.

Razumna zamena za ruski gas za Evropu je moguća u budućnosti, ali sada jednostavno ne postoji, istakao je predsednik Rusije.

Putin za vreme boravka na kosmodromu Istočni / Foto AP

Putin je na sednici posvećenoj situaciji u energetskom sektoru Rusije rekao i da je potrebno pripremiti rusko valutno tržište za prelaz na obračune u nacionalnim valutama, da se postepeno udaljavaju od dolara i evra.

Kako je naglasio, to je zadatak od strateškog značaja.

Prema njegovim rečima, najveći problem za ruski energetski kompleks je narušavanje logistike izvoznih isporuka.

"Neprijateljske zemlje" odlažu plaćanje gasa

- Danas ćemo razmotriti situaciju u sektoru nafte i gasa. Razgovaraćemo o dugoročnim planovima razvoja, kao i o pristupima rešavanju problema sa kojima su se kompanije za gorivo i energetiku suočile zbog delovanja tzv. neprijateljskih zemalja. Najveći od njih, o čemu smo već više puta govorili, odnosi se na narušavanje logistike izvoznih isporuka - objasnio je Putin.

On je dodao da banke „neprijateljskih zemalja“ odlažu plaćanje ruskih energenata.

- Primećuju se propusti u plaćanju izvoznih isporuka ruskih energenata. Banke iz ovih neprijateljskih zemalja odlažu transfer plaćanja - istakao je on.

Foto AP

Evropa je spremna da odustane od zelene agende i ponovo uloži u energetiku sa visokim ugljeničnim otiskom, dodao je Putin.

Predsednik Rusije je zahtevao da se obezbedi stabilno snabdevanje energentima domaćeg tržišta, povećaju isporuke i smanje cene gde je to moguće.

- Neophodno je obezbediti stabilno snabdevanje energentima domaćeg tržišta Rusije. U uslovima kada se inostrana tržišta smanjuju, važno je povećati isporuke ruskim potrošačima. A da bi se stimulisala domaća potražnja, neophodno je sniziti cene tamo gde je to moguće - konstatovao je ruski lider.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

AKCIJA KOD MARINIKE: Ruska artiljerija udara po ukrajinskim položajima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna