ZAHAROVA UPOZORILA NA VELIKI PROBLEM: Izbegli u riziku da postanu žrtve trgovine ljudima

Novosti online

18. 03. 2022. u 16:30

PORTPAROLKA ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova iskazala je zabinutost za izbeglice iz Ukrajine koje su otišle u druge evropske zemlje a koje se trenutno nalaze u riziku od trgovine ljudima.

ЗАХАРОВА УПОЗОРИЛА НА ВЕЛИКИ ПРОБЛЕМ: Избегли у ризику да постану жртве трговине људима

Foto: Profimedia

Izbeglice iz Ukrajine, a pre svega deca, koji su otišli u Švedsku našli su se u ovoj evropskoj zemlji u riziku od trgovine ljudima i seksualne ekploatacije. Tim povodom se na društvenoj mreži Telegram oglasila Zaharova apelujući na to da su građani Ukrajine nebezbdni u zemljama koje su među prvima osudile rusku operaciju.

- Švedski „Ekspresen” juče je doneo strašnu izjavu nacionalne policije. Postoji rizik od seksualne eksploatacije, pa čak i trgovine izbeglicama iz Ukrajine, a posebno žena i dece koji su prebegli u ovu severnu zemlju - napisala je Zaharova. 

Zaharova je takođe naglasila: - Vlasti u Stokholmu znaju i za najmanje 208 dece koja su u zemlju stigla bez pratnje roditelja. Koliko je dece i odraslih ušlo u Skandinaviju ilegalno i bez registracije, niko se ni ne obavezuje da imenuje. A ovo je Švedska, jedna od najprosperitetnijih zemalja u Evropi! I, iskreno, daleko je od toga da bude ključna oblast za ukrajinske izbeglice. Šta će se dogoditi sa ovim ljudima, uključujući žene i decu u drugim državama, strašno je zamisliti.

Podsećamo, pre dva dana ruska vojska izvela je uspešnu akciju evakuacije stanovnika Mariupolja koji su odlučili da pređu u Rusiju.

- Juče se odigrao veoma važan događaj, nakon mnogih dana, budući da ukrajinske snage nisu želele da sarađuju po pitanju evakuacije ljudi, između ostalog i iz Mariupolja, uspeli smo da izvučemo 33.000 stanovnika. Velika većina tih ljudi odabrala je da iskoriste rute koje vode u Rusiju - rekao je tim povodom šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

BONUS VIDEO: ZELENSKI RAZGOVARAO SA HAŠKIM TUŽIOCEM: Rusi na meti tribunala

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna