SANKCIJE OJAČALE POZICIJU PUTINA: Američki analitičari ne misle da će pritisci uspeti da slome rusku ekonomiju

D. D. S.

15. 03. 2022. u 21:27

UPRKOS "tvitovima" glavnokomandujućeg SAD Džozefa Bajdena da "sveobuhvatnost sankcija slama rusku ekonomiju", američki stručnjaci konstatuju da se to ne dešava. Za američki Foks njuz oni tvrde da su sankcije povećale popularnost ruskog predsednika Vladimira Putina kod kuće, dok je kažnjavanje Moskve najviše uplašilo svetska tržišta.

САНКЦИЈЕ ОЈАЧАЛЕ ПОЗИЦИЈУ ПУТИНА: Амерички аналитичари не мисле да ће притисци успети да сломе руску економију

Foto AP

Rič Goldberg, bivši visoki savetnik u Beloj kući konstatuje da stari "recepti" kažnjavanja preko cena nafte ne uspevaju zbog "hladnog" odnosa Rijada i Vašingtona.

- Odnosi između SAD i Saudijske Arabije su ojačani tokom Drugog svetskog rata, podrazumevajući da će SAD ponuditi bezbednosne garancije u zamenu za pomoć u proizvodnji nafte. To je odigralo važnu ulogu na kraju Drugog svetskog rata, imalo ključnu ulogu u Reganovoj strategiji za rušenje Sovjetskog Saveza i vitalni značaj u politici sankcija u poslednjoj deceniji protiv Irana - konstatuje Goldberg.

No, Bajden je, kaže on, stupio na dužnost maksimalno distanciran od Rijada, kloneći se prestolonaslednika Mohameda bin Salmana zbog njegove navodne uloge u ubistvu Džamala Kašogija, Saudijca koji je živeo u SAD, ali i rezervi prema rata u Jemenu. Sada, bez pomoći u podizanju proizvodnje nafte vodeće članice OPEK, Saudijske Arabije, Bajdenu, čija administracija inače odbija da komentariše odnose s Rijadom, teško uspeva kažnjavanje Moskve.

S druge strane, američki stručnjak za Rusiju Klint Erlih podseća da se Moskva od 2014. godine "priprema da postane samodovoljna", povećavajući poljoprivrednu proizvodnju, što je najvažnije iz perspektive sankcija i daje Rusiji čvrstu osnovu.

- Borbe u Ukrajini dovele su do toga da je Rusija stavila na sto zahteve koji bi mogli da budu osnova za realno okončanje nasilja. To uključuje odustajanje od ukrajinskih ambicija da se pridruži NATO, legitimitet ruskoj kontroli nad Krimom i davanje autonomije proruskim separatistima u regionu Donbasa u istočnoj Ukrajini, duž zajedničke granice zemalja - zaključuje on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku