ZAPAKOVAN JOŠ JEDAN PAKET: EU pooštrava mere protiv Moskve

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

15. 03. 2022. u 20:19

EVROPSKA unija je u utorak zvanično usvojila četvrti paket sankcija protiv Rusije, čiji je cilj da se Moskva "dodatno izoluje i iscrpe izvori koji joj omogućuju da finansira rat".

ЗАПАКОВАН ЈОШ ЈЕДАН ПАКЕТ: ЕУ пооштрава мере против Москве

Foto AP

To se naročito odnosi na ukidanje tzv. statuta najfavorizovanije nacije u trgovinskim odnosima, što znači povećanje takslja na uvoz ruske robe.

Ovaj paket mera predviđa i zabranu uvoza suštinskih proizvoda u sektoru metalurgije, koji se odnose na gvožđe, aluminijum i čelik. Na meti je i izvoz luksuznih proizvoda u Rusiju. Spisak ličnosti na "crnoj listi" je takođe proširen. Velika Britanija je odlučila da zabrani uvoz ruske votke.

Istovremeno, poslanici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) zatražili su u utorak nacrtom rezolucije izbacivanje Rusije iz Saveta Evrope.

- U zajedničkom evropskom domu nema mesta za agresora. Komitet ministara mora da zatraži od Ruske Federacije da se povuče iz Saveta Evrope. Ukoliko Ruska Federacija ne udovolji ovom zahtevu, Komitet ministara treba što pre da razmotri datum od koga bi Ruska Federacija prestala da bude članica Saveta Evrope - stoji između ostalog u ovom dokumentu.

Tokom debate koja se povela u PSSE, poslanici su redom osuđivali invaziju Rusije na Ukrajinu. Među njima nije bilo poslanika iz Srbije.

Bilo je i onih poslanika koji su isticali da je izbacivanje Rusije iz SE za žaljenje, jer se tako prekidaju veze sa ruskim građanima i njihov pristup Sudu za ljudska prava u Strazburu.

RUSIJA NAPUSTILA SAVET EVROPE

Rusija je u utorak formalno napustila Savet Evrope, telo nadležno za praćenje poštovanja ljudskih prava sa sedištem u Strazburu. Šef ruske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, Pjotr Tolstoj, predao je pismo šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova generalnom sekretaru SE u kojem je navedena takva odluka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić