SA GODINU DANA KAŠNJENJA: Stiže i vakcina "Sanofi"

G. Čvorović/Od stalnog dopisnika: PARIZ

23. 02. 2022. u 15:41

GODINA dana posle međunarodne konkurencije, francuski farmaceutski gigant “Sanofi” saopštio je u sredu da je postigao pozitivne rezultate na velikom broju ispitanika u istraživanju vakcine protiv kovida 19. Ovu vakcinu “Sanofi” razrađuje zajedno s britanskim GSK.

СА ГОДИНУ ДАНА КАШЊЕЊА: Стиже и вакцина Санофи

Foto: Tanjug

Posle ove faze ispitivanja izvršene na nekoliko hiljada dobrovoljaca, iz “Sanofija” su poručili da će zatražiti dozvolu od vlasti SAD i EU za izlazak na tržište.

Rezultati još nisu objavljeni u javnosti, a laboratorija uverava da je nova vakcina sigurna protiv hospitalizacija vezanih za kovid 19. Takođe se navodi da ima više od 50 odsto delotvornosti protiv infekcije koja izaziva simptome. Francuski proizvođač vakcina naglašava da njihovo cepivo ima sličnu efikasnost kao ona koja se već nalaze na tržištu.

Ova vakcina je proteinska, i funkcioniše po istom principu kao i američki, već odobreni, “novavaks”. “Sanofi” se nadao da će cepivo biti dostupno još sredinom prošle godine, ali su značajno kasnili, najpre zbog problema sa doziranjem, a zatim i zbog teškoće da za testiranje pronađu dobrovoljce koji se nisu bili zarazili kovidom.

“Sanofi” je u međuvremenu odustao od drugog projekta vakcine, koja funkcioniše po principu DNK, kao cepiva “Fajzer” i “Moderna”.

BONUS VIDEO:

Najstarija Srpkinja u Gnjilanu Milena Pavićević govori o teškom životu u ovom gradu na KiM

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili