DA LI ĆE DA POŠALJE VOJSKU? Trudo guši proteste kamiondžija, aktivirao ovlašćenje za vanredne situacije

Tanjug

15. 02. 2022. u 00:25

KANADSKI premijer Džastin Trudo aktivirao je danas ovlašćenja za vanredne situacije da bi ugušio proteste vozača kamiona i drugih koji su paralisali prestonicu Otavu i blokirali granične prelaze zbog kovid ograničenja.

ДА ЛИ ЋЕ ДА ПОШАЉЕ ВОЈСКУ? Трудо гуши протесте камионџија, активирао овлашћење за ванредне ситуације

Foto Tanjug/AP

Pozivajući se na kanadski zakon o vanrednim situacijama, koji saveznoj Vladi daje široka ovlašćenja da uspostavi red, Trudo je isključio upotrebu vojske, preneo je AP. On je izneo uveravanja da će hitne mere "biti vremenski ograničene, geografski ciljane, kao i razumne i proporcionalne pretnjama na koje treba da odgovore".

- Ove blokade su nezakonite, a ako još uvek učestvujete, vreme je da idete kući - izjavio je Trudo nakon virtuelnog sastanka sa liderima provincija u zemlji.

Više od dve nedelje, stotine, a ponekad i hiljade demonstranata u kamionima i drugim vozilima, nalazili su se na ulicama glavnog grada Otave protestujući zbog obevezne vakcinacije kamiondžije i drugih mera uvedenih radi srečavanja širenja kovid-19 i osuđujući Trudoovu vladu.

Učesnici takozvanog "konvoja slobode" takođe su blokirali više graničnih prelaza između SAD i Kanade.

Najprometniji i najvažniji granični prelaz most Ambasador koji povezuje Vindzor u Ontariju sa Detroitom u SAD ponovo je juče otvoren nakon što je policija uhapsila desetine demonstranata i razbila skoro jednonedeljnu opsadu koja je poremetila proizvodnju automobila u obe zemlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

VAPAJ BLINKENA: Ako nastavimo da odlažemo pomoć Ukrajini – posle može biti prekasno