AMERIKANCI GOMILAJU STRATEŠKE BOMBARDERE U EVROPI: B-52 stižu u Veliku Britaniju

P. Z. S. / ukdefencejournal.org.uk

07. 02. 2022. u 21:28

BOMBARDERI B-52 američkog vazduhoplovstva uskoro će biti raspoređeni u Ujedinjeno Kraljevstvo kao deo misije obuke „Bomber Task Force“ kako bi se „upoznali“ sa evropskim vazdušnim prostorom.

АМЕРИКАНЦИ ГОМИЛАЈУ СТРАТЕШКЕ БОМБАРДЕРЕ У ЕВРОПИ: Б-52 стижу у Велику Британију

Foto: EPA


Treba napomenuti da misije „Bomber Task Force“ redovno posećuju Ujedinjeno Kraljevstvo, a najnoviji je B-2 stelt bombarder.

Avion za podršku bombarderima stigao je danas. Veb sajt vesti o vazduhoplovstvu „Airspeed Media“ objavio je na Fejsbuku:

-S obzirom da avioni za podršku danas stižu u bazu RAF Fairford, nadamo se da će uskoro doći vreme da se BUFF-ovima baziranim na Minot AB poželi dobrodošlica u UK.

Američko vazduhoplovstvo objašnjava svrhu misija Operativne grupe za bombardovanje - „obukom u Evropi, da se posade i avijatičari upoznaju sa evropskim pozorištem i vazdušnim prostorom, kako bi unapredili trajne veštine i odnose sa saveznicima i partnerima“.

Na svojoj veb stranici, američko vazduhoplovstvo opisuje bombardera na sledeći način:

„B-52H Stratofortres je teški bombarder dugog dometa koji može da obavlja različite misije. Bombarder je sposoban da leti velikom podzvučnom brzinom na visinama do 50.000 stopa (15.166,6 metara). Može da nosi nuklearna ili precizno vođena konvencionalna ubojna sredstva sa mogućnošću precizne navigacije širom sveta. U konvencionalnom sukobu, B-52 može da izvede strateške napade, podršku iz blizine, vazdušnu zabranu, ofanzivne protivvazdušne i pomorske operacije.

B-52 su opremljeni naprednim sistemima za gađanjem. Podešivači za ciljanje obezbeđuju poboljšano otkrivanje ciljeva dugog dometa, identifikaciju i kontinuirani stabilizovani nadzor za sve misije, uključujući blisku vazdušnu podršku kopnenih snaga. Napredna tehnologija ciljanja i obrade slike značajno povećava borbenu efikasnost B-52 tokom dana, noći i neuobičajenih vremenskih uslova pri napadu na kopnene ciljeve raznim oružjem (npr. laserski vođene bombe, konvencionalne bombe i GPS-ove). Upotreba dopune goriva iz vazduha daje B-52 domet ograničen samo izdržljivošću letačkog osoblja. Ima borbeni domet bez dopunjavanja goriva veći od 8.800 milja (14.080 kilometara).

Više od 60 godina, B-52 su bili okosnica strateških snaga bombardera Sjedinjenih Država.

BONUS VIDEO: RUSIJA TESTIRALA S-500! Pogledajte snimak - PVO sistem oborio balističku raketu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!