MEĐU PRIORITETIMA ZAPADNI BALKAN I EU: Počelo šestomesečno francusko predsedavanje Evropom

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

07. 01. 2022. u 20:02

PRIBLIŽAVANjE Zapadnog Balkana Evropskoj uniji biće jedan od prioriteta francuskog predsedavanja koje je juče i konkretno započelo, sastankom članova Evropske komisije i predsednice EK Ursule fon der Lajen sa članovima francuske vlade i predsednikom Emanuelom Makronom.

МЕЂУ ПРИОРИТЕТИМА ЗАПАДНИ БАЛКАН И ЕУ: Почело шестомесечно француско председавање Европом

Foto AP

Makron je izneo ambiciozni program, koji između ostalog obuhvata klimatski paket, mehanizam zaštite na granicama, digitalnu agendu, socijalnu pravdu, inkluzivniju Evropu, jednakost između muškaraca i žena, uključujući i u primanjima, kao i zajedničku evropsku odbranu. Pažnja će biti posvećena i evropskoj bezbednosti, situaciji u Ukrajini i drugim temama.

- Dobro je što postoji razgovor između SAD i Rusije. Francuska će nastaviti dijalog s Rusijom. Da ukažemo na naše razlike, ali i da izgradimo budućnost. Potreban nam je dijalog s Rusijom koja je svojom geografijom i istorijom neizostavni deo evropske bezbednosne arhitekture koju želimo da stvorimo - rekao je Makron.

Francuski predsednik je najavio više samita, o odnosu s Afrikom u cilju novog sanitarnog, ekonomskog i migrantskog savezništva, ali i samit strateške diskusije o zajedničkoj odbrani, makroekonomskom modelu rasta i evropske autonomije, koji je Makron ocenio kao ključni za ovo polugodište, ali i za celu dekadu. Na kraju predsedavanja biće održan i veliki samit EU - Zapadni Balkan.

- Složni smo da nam je potrebna istinska odbrambena unija koja će nas pripremiti za nove pretnje u budućnosti. Krajnje je vreme da evropska odbrana prebaci u sledeću brzinu - poručila je Ursula fon der Lajen na perfektnom francuskom jeziku.

Kao prvo "gradilište" istakla je klimatske promene, ali navela i ostale probleme, kao što je prisustvo Rusije na ukrajinskoj granici ili tenzije oko Moldavije. Naglasila je i potrebu da se ojača ekonomski model koji istovremeno treba da bude kompetetivan i socijalni. Najavila je i reformu oporezivanja velikih multinacionalnih kompanija, kao i ojačavanje spoljnih granica šengenskog sporazuma "koji se nalazi u srcu evropskog projekta i koji je oslabljen različitim krizama."

S tim u vezi, obećala je borbu protiv krijumčarenja ljudi i rad sa zemljama porekla i tranzita azilanata i migranata. Naglasila je i da je sanitarna situacija u Evropi zabrinjavajuća, ali i insistirala na tome da je vakcinisano 70 procenata žitelja EU, odnosno blizu 80 odsto odraslih. Rekla je da je obezbeđeno 1,2 milijarde doza žiteljima EU, ali i podeljeno 1,5 milijardi u više od 150 zemalja sveta.

ZABRINUTI ZA KAZAHSTAN

- PRATIM s mnogo zabrinutosti situaciju u Kazahstanu. Prava i bezbednost građana su od suštinskog značaja i moraju da budu garantovana. Pozivam na kraj nasilja i uzdržanost. EU je spremna da pruži pomoć tamo gde to može - istakla je Fon der Lajenova.

Makron se složio s njom. "Istovremeno smo zabrinuti i izuzetno oprezni. Pozivamo na stišavanje tenzija", rekao je francuski predsednik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...