VREMENA SVE MANJE: Sergej Rjapkov o početku pregovora Rusije i SAD

V. N.

23. 12. 2021. u 22:23

RUSIJA je Sjedinjenim Američkim Državama ponudila tačan datum početka dijaloga o bezbednosnim garancijama i čeka odgovor Vašingtona, rekao je u četvrtak zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjapkov.

ВРЕМЕНА СВЕ МАЊЕ:  Сергеј Рјапков о почетку преговора Русије и САД

FOTO: EPA

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je pre dva dana najavio da će pregovori o bezbednosnim garancijama između Rusije sa SAD i NATO početi u januaru.

Rjapkov je istakao da nakon razgovora moraju da uslede konkretni koraci. Podsetio je da je ruska strana od početka naglašavala da je spremna da uđe u dijalog odmah i bez odlaganja.

- Kako sam razumeo, njih sprečava Božić. Verovatno će biti neke vrste pauze između katoličkog Božića i Nove godine, ali više od toga ne možemo da odlažemo - poručio je Rjapkov.

- Želimo brzu formalizaciju dogovora koje smo stavili na papir u ugovornoj formi. Ako preduslov američke strane bude da mi na sopstvenoj teritoriji sprovedemo određene mere, koje će se "dopasti" Vašingtonu i drugim prestonicama NATO, ili koje po diktatu Kijeva Amerikanci žele da postave kao zahtev da nastavimo rad, onda to neće uspeti - rekao je Rjapkov.

Rusija je 17. decembra objavila nacrte sporazuma o bezbednosnim garancijama sa SAD i NATO koji, između ostalog, uključuju odredbe o nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u uzajamnom dometu i o neširenju NATO na istok.

U JANUARU

SAMIT o bezbednosnim garancijama na ekspertskom nivou mogao bi da bude održan u Ženevi u januaru, a tačan datum biće naknadno objavljen, saopštio je u četvrtak portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Rusku stranu predstavljaće zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjapkov. Predsednik Putin je spreman u svakom trenutku na dijalog - rekao je Peskov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri