LOKDAUN U AUSTRIJI I POSLE 12. DECEMBRA? Eksperti tvrde da je neophodno da se broj novozaraženih smanji na 2.000

Tanjug

23. 11. 2021. u 10:38

U AUSTRIJI je lokdaun tek stupio na snagu, a već se dovodi u pitanje da li će stvarno trajati svega dve nedelje, kao što je najavila austrijska vlada, barem za vakcinisane i izlečene od virusa kovid-19.

ЛОКДАУН У АУСТРИЈИ И ПОСЛЕ 12. ДЕЦЕМБРА? Експерти тврде да је неопходно да се број новозаражених смањи на 2.000

Foto: AP

Eksperti ističu da je neophodno da se broj dnevno novozaraženih smanji na 2.000 da bi moglo doći do ukidanja lokdauna, a trenutno, broj novozaraženih dnevno je petocifren.


Naučnik Peter Klimek je izračunao da je neophodno smanjenje kontakata za najmanje 30 odsto, kao i da ako bi se kontakti smanjili na 50 odsto došlo bi za sedam dana do drastičnog smanjenja širenja zaraze.

Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig, u izjavi ORF-u, rekao je da se polazi od toga da će se situacija dovoljno poboljšati da nevakcinisani i izlečeni budu oslobođeni lokdauna, ali ukazuje da se ne može garantovati da li će to biti do predviđenog termina.

- U pandemiji se nikada ništa ne može garantovati. Da li će lokdaun za vakcinisane nakon tri nedelje biti okončan zavisi od toga da li će nam uspeti da vakcinišemo građane i smanjimo socijalne kontakte - objasnio je on.

Ludvig naglašava da je sada važno da se značajno smanje socijalni kontakti kako se virus ne bi dalje širio.

BONUS VIDEO: NAŠI HEROJI: Intervju sa doktorkom iz kovid ambulante

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna