RUSI NAPRAVILI NOVI LEK: Visoko efikasan protiv virusa korona

Novosti onlajn

17. 11. 2021. u 17:01

STRUČNJACI sa Instituta za molekularnu biologiju „Engelhart“ Ruske akademije nauka napravili su lek na bazi monoklonskih antitela koji neutrališe virus korona SARS-CoV-2, izjavio je direktor instituta, akademik Aleksandar Makarov na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o razvoju genetskih tehnologija.

РУСИ НАПРАВИЛИ НОВИ ЛЕК: Високо ефикасан против вируса корона

Foto Vlada CG

Akademik je podsetio da su pre godinu dana naučnici objavili da su napravili jedan od prvih testova za analizu antitela protiv virusa korona koji je pomogao u potrazi za donatorima za transfuziju krvi teško bolesnim pacijentima.

Uz pomoć tog testa, naučnici sa Instituta „Engelhart“ u saradnji sa lekarima Federalne biomedicinske agencije i stručnjacima sa Sibirskog odeljenja Ruske akademije nauka „napravili lek na bazi monoklonskih antitela koji neutrališe virus korona, uključujući i delta i gama sojeve“, objasnio je Makarov.

- Odabrana je doza antitela koja smanjuje virusno opterećenje za sto hiljada puta, što ne zaostaje za rezultatima upotrebe poznatog američkog leka 'Regeneron' - saopštio je direktor instituta.

Kako je dodao, visoka efikasnost novog leka dokazana je tokom laboratorijskih ispitivanja, između ostalog i na životinjama.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

NAŠI HEROJI: Intervju sa doktorkom iz kovid ambulante


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)