KO JE VEĆA PRETNJA ZA AMERIKU - RUSIJA ILI KINA? Američki general otkrio - "oni mogu sve da nas nadmaše po vojnoj moći"

Novosti online

29. 10. 2021. u 08:58

KINA je sposobna da pretekne Rusiju i Ameriku po vojnoj moći u narednim godinama, izjavio je zamenik predsednika Komiteta načelnika generalštabova Oružanih snaga SAD general Džon Hajten.

КО ЈЕ ВЕЋА ПРЕТЊА ЗА АМЕРИКУ - РУСИЈА ИЛИ КИНА? Амерички генерал открио - они могу све да нас надмаше по војној моћи

Foto: AP Photo/Andrew Harnik/Depositphotos

Hajten je to rekao na sastanku sa vašingtonskom Grupom vojnih komentatora, zamoljen da pojasni da li Pentagon smatra da glavnu potencijalnu pretnju Americi sada ne predstavlja Rusija, već Kina, zbog brzog rasta njenog vojnog potencijala.

- Rusija je i dalje najdirektnija pretnja iz razloga što ima manje-više 1.550 raspoređenih nuklearnih bojevih glava, koje su uperene protiv nas. A Kina ima oko 20 odsto tog nuklearnog potencijala - odgovorio je američki general.

Prema njegovom mišljenju, SAD bi trebalo da budu zabrinute zbog Rusije, ali je Kina ogromna pretnja.

- Međutim, "pretnja koja napreduje" je dobar izraz za Kinu, jer je tempo kojim se Peking kreće u sferi vojnog razvoja jednostavno zapanjujući. Na osnovu puta na kojem je Narodnooslobodilačka armija Kine, može se izvući zaključak da će oni nadmašiti i Rusiju i Ameriku, a to će se dogoditi ako ne učinimo nešto da promenimo tu situaciju - istakao je.

Kako je predvideo, "ako je reč samo o SAD", bez njihovih stranih saveznika, onda će situacija "za pet godina postati problematična". Međutim, on nije objasnio na šta je tačno mislio.

S tim u vezi, apelovao je da se nastave rusko-američki međuresorni pregovori o strateškoj stabilnosti i pozvao na pokretanje vojnog dijaloga između Vašingtona i Pekinga u punom formatu.

Amerika ne želi rat ni sa kim

General je takođe istakao da SAD posle dugih operacija u Avganistanu i Iraku, uopšte ne teže novim vojnim sukobima.

- Nadam se da svi znaju da ne želimo rat sa Iranom. Ne želimo rat sa Kinom. Ne želimo rat sa Rusijom. Ne želimo rat sa Severnom Korejom. Ne želimo uopšte rat. Zapravo smo umorni od rata. Ne želimo ponovo da se borimo. Voleli bismo da diplomatija funkcioniše - kaže on.

Međutim, američki general je upozorio da će Vašington zadržati pravo da napadne ako to bude bilo potrebno za samoodbranu.

(Sputnjik)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: PO PRVI PUT - Ruski mirovnjaci uvežbavaju taktiku "driftovanja" minobacača u Nagorno-Karabahu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega