"DALEKO SMO OD KRAJA PANDEMIJE" Direktor SZO: Ima nekoliko stvari koje predlažem da bi trebalo da uradimo

Tanjug

25. 10. 2021. u 00:43

DIREKTOR Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adenon Gebrejesus izjavio je da je pandemija kovida daleko od kraja.

ДАЛЕКО СМО ОД КРАЈА ПАНДЕМИЈЕ Директор СЗО: Има неколико ствари које предлажем да би требало да урадимо

Tedros Adhanom Gebrejezus / Foto Tanjug-AP

- Imamo sve alatke koje su nam neophodne. Međutim, svet ih nije dobro iskoristio. Sa blizu 50.000 preminulih nedeljno, pandemija je daleko od kraja. A to su samo prijavljeni smrtni slučajevi - izjavio je Tedros na Svetskom zdravstvenom samitu u Berlinu, koji se održava od 24. do 26. avgusta, objavljeno je na sajtu SZO.

On je rekao da je SZO postavio cilj da do kraja ove godine vakciniše 40 odsto populacije svake države na svetu.

- Taj cilj je ostvariv, ali samo ukoliko države i kompanije koje kontrolišu nabavku usklade svoje izjave sa delima. Ima nekoliko stvari koje predlažem da bi trebalo da uradimo. Države koje su već dostigle 40 odsto vakcinisanih, uključujući sve zemlje iz grupe G20, moraju da ustupe svoje mesto u redu sa isporuku vakcine - dodao je.

Tedros je naglasio da proizvođači moraju da naprave prioritet i njihove ugovore sa programom Kovaks (globalni program za ravnomernu distribuciju antikovid vakcina širom sveta) hitno ispune, dodavši da mora da postoji veća transparentnost.

- Pandemija neće biti gotova dok se u celom svetu ne okonča - poručio je direktor SZO.

ZAPRATITE NPORAL NA FEJSBUKU

 

BONUS VIDEO: KUBANSKI MARŠ ZA ZDRAVLJE: Hodočašće Svetom Lazaru u doba korone

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)