NEMAČKO MINISTARSTVO ENERGETIKE: Rusija ispunjava svoje obaveze prema ugovorima o isporuci gasa

Novosti onlajn

23. 09. 2021. u 00:18

DO POSKUPLJENJA gasa u Evropi doveli su mnogi faktori, Rusija ispunjava sve svoje obaveze prema ugovorima, izjavila je portparolka Ministarstva energetike Nemačke Suzan Ungrad, komentarišući medijske spekulacije na temu rekordne cene ovog goriva.

НЕМАЧКО МИНИСТАРСТВО ЕНЕРГЕТИКЕ: Русија испуњава своје обавезе према уговорима о испоруци гаса

Foto: B. Marčeta

Neki političari i analitičari smatraju da Moskva i „Gasprom“ namerno utiču na tržište kako bi ubrzali puštanje u rad gasovoda „Severni tok 2“.

Kako je navela Ungradova, postoji mnogo faktora koji utiču na cene: „teška zima, promene na tržištu, povećana potražnja gasa, situacija u Aziji, požari u Sibiru“.

- Prema našim informacijama, Rusija ispunjava postojeće ugovore o isporukama... Ne znamo da postoji namerno zanemarivanje postojećih ugovora - dodala je ona.

Portparolka je naglasila da Ministarstvo prati situaciju, ali smatra da je tržište ono koje bi trebalo da reaguje.

- Ne vidimo potrebu da se države mešaju u ovu situaciju - zaključila je ona.

Sa svoje strane, zamenica portparola nemačke vlade Ulrike Demere dodala je da „Gasprom“ „ispunjava svoje obaveze prema sadašnjem rusko-ukrajinskom sporazumu o tranzitu gasa“.

Prošle nedelje je cena za hiljadu kubnih metara gasa u trgovanju fjučersima ICE premašila 950 dolara, čime je postavljen novi rekord. Analitičari smatraju da je rast posledica stalne potražnje za prirodnim gasom usled niske popunjenosti evropskih skladišta.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

Ko je trovao najvećeg Putinovog protivnika?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)