DA LI JE OVO ZNAK? Šolc pobednik i drugog TV sučeljavanja

Tanjug

13. 09. 2021. u 00:08

KANDIDAT za kancelara Nemačke iz Socijaldemokratske stranke Nemačke (SPD) Olaf Šolc je prema prvim procenama javnog servisa ARD/ZDF iznova pobednik TV sučeljavanja kancelarskih kandidata parlamentarnih stranaka SPD, Unije CDU/CSU i Zelenih koje je održano danas.

ДА ЛИ ЈЕ ОВО ЗНАК? Шолц победник и другог ТВ сучељавања

Foto: Printscreen

Prema prvim ispitivanjima ARD-a koja su sprovedena tokom TV sučeljavanja, kandidat socijaldemokrata Olaf Šolc se po pitanjima kompetencije nalazi ispred kandidata Unije CDU/CSU Armina Lašeta i Analene Baerbok iz stranke Zeleni. Šolca ispitanici smatraju i simpatičnijim od dvoje konkurenata, prenela je Hina. Socijaldemokratski kandidat je time pobedio i u drugom TV sučeljavanju koje je ove nedelje prenosio javni servis ARD/ZDF.

Drugo sučeljavanje je započelo žestokim napadima demohrišćanskog kandidata Lašeta na Šolca zbog navodne umešanosti Ministarstva finansija, na čijem čelu se nalazi Šolc, u finansijske skandale oko pranja novca. Šolc je, prema prvim ocenama analitičara, i u ovom sučeljavanju delovao suvereno i branio svoje pozicije stručnim i trezvenim odgovorima koristeći prednost nosioca funkcije.

Olaf Šolc osim funkcije ministra finansija poslednje četiri godine vrši i funkciju vicekancelara. Funkcija vicekancelara mu, prema mišljenju medija, daje prednost zbog toga što ga većina birača doživljava kao političara koji će garantovati nastavak politike Angele Merkel koja se ne kandiduje na ovim izborima.

Tokom sučeljavanja kandidati socijaldemokrata i zelenih su pokazivali saglasnost po više pitanja i retkim međusobnim napadima sugerisali slaganje u većini tematskih područja, što je potvrdilo prethodne najave ovih stranaka o želji stvaranja socijaldemokratsko-zelene koalicije nakon parlamentarnih izbora 26. septembra.

Lašet je napao socijaldemokrate i zelene da ne isključuju koaliciju sa strankom Levica koju demohršćani doživljavaju kao levo ekstremnu. Šolc je svojom prednošću u drugom sučeljavanju potvrdio aktuelna ispitivanja javnog mnjenja koji SPD-u daje prednost od nekoliko poena ispred demohrišćanske Unije CDU/CSU.

Većina demografskih instituta beleži podršku od 25 do 27 odsto za SPD, iza koga sledi Unija sa 20 do 23 odsto, te zeleni sa 15 do 17 procenata.

Desno populističku Alternativu za Nemačku bi prema aktuelnim ispitivanjima biralo 12, Liberale 12 do 13 odsto, te Levicu šest odsto ispitanika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)