STRAH OD LEVICE JAČI OD SVEGA: Pred izbore u Nemačkoj panika u taborima kancelarskih kandidata

I. Stanojević

13. 09. 2021. u 08:23

DVE nedelje pre parlamentarnih izbora u Nemačkoj, u taborima kancelarskih kandidata zavladala je prava panika.

СТРАХ ОД ЛЕВИЦЕ ЈАЧИ ОД СВЕГА: Пред изборе у Немачкој паника у таборима канцеларских кандидата

Foto EPA

 Demohrišćani ne znaju da li se više plaše prelaska u opoziciju, ili svoje vladavine rame uz rame sa levicom. Njihov izborni adut Armin Lašet, koji je uspeo da sroza rejting stranke kancelarke Angele Merkel na ispod petine biračkog tela, jasno i glasno poručuje: "Sa levičarima neću da vladam!"

Nije da se Lašetu baš smeši kancelarska pozicija, ali se on, za svaki slučaj, unapred ograđuje od levičara. I njegov konkurent, SPD kandidat za kancelara Olaf Šolc, otvoreno je kritikovao najnoviji potez dela članstva leve frakcije u Bundestagu koji je odbio da glasa za povlačenje snaga Bundesvera iz Kabula. Iako je na kraju predlog prošao, ostao je gorak ukus.

- Ko hoće da preuzme odgovornost za državu mora da ima nepokolebljiv stav prema saradnji sa SAD, transatlantskom partnerstvu i NATO-u - kaže Šolc. - On mora otvoreno da se izjasni za jaku, suverenu EU, a uz to da ekonomiše novcem i da radi u korist privrednog rasta. Sa tim stvarima nema nagodbe.

Foto: Depositphotos

Ovim stavom Šolc je podržao košeficu SPD-a Saskiju Esken, koja je levičarima obećala učešće u vlasti, ako je socijaldemokrate budu osvojile.

U izbornom štabu levice uzavrelo je kao u košnici. Njihovi glavni kandidati, Žanin Visler i Ditmar Barč, najavili su za prvi radni dan iduće nedelje svoj program rada vlade sa mogućim koalicionim rešenjima. Levica tvrdi da je kucnuo njen čas.

Ona se agilno priprema za učešće u vlasti pored SPD-a i Zelenih. "Kad ako ne sad?", pita se njihova šefica Suzana Henig-Velsov. Hening-Velsova ocenjuje da su šanse za ovakvu koaliciju na federalnom nivou veće nego ikada.

- Ne znam da li su Šolc i Analena Berbok, kandidatkinja Zelenih, lično zainteresovani za saradnju sa nama, ali sam sigurna da je baza i jedne i druge stranke i te kako zainteresovana i na tu kartu ćemo zaigrati - veli Hening-Velsova.

Da li je baš tako nisu sigurni ni tamošnji analitičari, budući da najnovije sondaže javnog mnjenja pokazuju da koalicija SPD-a i Zelenih, dakle crveno-zelena, u ovom trenutku ima čak 47 odsto biračkog tela.

Lašet, opet, ističe da bi ovakva podela vlasti bila loša, a učešće levičara, još i gore. - Ako Levica namerava da ugrozi angažman Nemačke u NATO-u i dovodi u pitanje sam opstanak Alijanse, a namerava i da ugrozi institut zaštite Ustava, onda su to bez sumnje dovoljno jaki razlozi da takvi ljudi ne smeju da sede u nemačkoj vladi - odlučan je demohrišćanski kandidat.

Njegov rival Šolc na mukama je i kad su liberali u pitanju. FDP, naime, zahteva od socijaldemokrata da "eksplicitno i kristalno jasno" isključe svoju eventualnu koaliciju sa strankom levice. Mihael Tojrer, vicešef frakcije FDP-a u Bundestagu nije za kompromis:

- Ko želi da raspusti NATO i isključi Nemačku iz vojnog saveza, kao što to hoće levičari, ne sme da odlučuje o sudbini zemlje - kategoričan je Tojrer.

RASPUŠTANjE NATO

LEVICA je "bacila oko" na Ministarstvo rada i socijalne zaštite, a želi i još jedan resor, obrazovanje ili zdravstvo. Namerava da podigne minimalac i penzije, pojača socijalna davanja, ograniči stanarine i uvede osnovno osiguranje najmlađih. U spoljnoj politici želi da stopira izvoz oružja, a zalaže se i za raspuštanje NATO-a i formiranje kolektivnog sistema bezbednosti u koji bi bila uključena i Rusija. Sve strane vojne baze u Nemačkoj trebalo bi da budu zatvorene.

SABOTAŽA

PREMIJER Bavarske Markus Zoder još nije odustao od kancelarskih "cipela". Iz vrha sestrinske CSU, čiji je Zoder ujedno i šef, na adresu kandidata CDU Armina Lašeta stiže kiša kritika. Demohrišćanskom adutu nije nimalo lako, jer je minulog vikenda pohodio bavarsku prestonicu Minhen, da prisustvuje konferenciji povodom dana CSU. Mediji u Nemačkoj listom pišu da je u pitanju prava sabotaža Lašeta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave