ORBAN PITA MAĐARE O GEJ PROPAGANDI: Trvenja između Brisela i Budimpešte oko reformi prete da zatvore mađarskoj evropske fondove

I. S.

22. 07. 2021. u 22:47

PREMIJER Mađarske Viktor Orban najavio je referendum o pitanjima zaštite dece od LGBT propagande.

ОРБАН ПИТА МАЂАРЕ О ГЕЈ ПРОПАГАНДИ: Трвења између Брисела и Будимпеште око реформи прете да затворе мађарској европске фондове

Viktor Orban / Foto AP

To je odgovor Budimpešte na pritiske iz Brisela zbog mađarskog zakona o zaštiti najmlađih kojim se ne dozvoljava ulazak LGBT aktivista i seksualne propagande u obdaništa i škole.

- Mađarski zakoni ne dozvoljavaju seksualnu propagandu u vrtićima, školama, na televiziji, kao ni u reklamama - poručuje Orban u video-snimku, objavljenom na "Fejsbuku", dok Judit Varga, ministarka pravosuđa, dodaje da Evropska komisija "ucenjuje" Budimpeštu stavom Evropske komisije da je reč o diskriminaciji pripadnika LGBT zajednice.

Evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders optužio je Orbana da "u Mađarskoj postoje sistemski problemi sa vladavinom prava" i zapretio da je Evropska komisija spremna da upotrebi sva sredstva da zaštiti demokratiju u ovoj članici. Trvenja na relaciji Budimpešta - Brisel mogla bi da eskaliraju u pravcu zatvaranja fondova EU za Mađarsku dok ova zemlja ne sprovede tražene reforme.

U Evropskom parlamentu sve su glasniji oni koji zbog štetnog ponašanja nekih članica traže reperkusije. Parlament je čak zapretio tužbom i samoj Evropskoj komisiji ako se ne pokrenu pravni mehanizmi koji bi završili smanjenjem sredstava za članice koje se ogreše o pravne odredbe EU.

Orbanov šef kabineta, Gergelji Guljaš, međutim, poručuje da "za Mađarsku postoji mnogo više argumenata u korist članstva EU, nego protiv nje, i da je pridruživanje EU bilo u nacionalnom interesu i tako treba da ostane", ali dodaje da je Mađarska verovala da ima pravo da komentariše i donosi odluke o sebi i pitanjima u kojima nije predala ovlašćenja institucijama EU. A Gabor Bodiš, novinar iz Budimpešte, nedavno je prokomentarisao da bi Orban mogao da raspiše i referendum o istupanju Mađarske iz EU, "ukoliko proceni da je u Briselu isuviše kritika na njegov račun".

SPORNI I ISTOPOLNI BRAKOVI

MAĐARSKI Fides je, kao i vladajuća Partija prava i pravde u Poljskoj, pod zvaničnom istragom EU zbog sumnje na kršenje evropskih pravnih standarda. Ni Mađarska, ni Poljska ne dozvoljavaju gej brakove, a u obe zemlje postoje zakone koje LGBT parovima zabranjuju usvajanje. U mađarskom Ustavu brak se definiše isključivo kao zajednica muškarca i žene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije