VAŠINGTON IMA POLUGU PRITISKA NA RUSIJU: Amerika razgovara sa Ukrajinom o „Severnom toku 2“

Novosti onlajn

21. 07. 2021. u 19:15

U UKRAJINI su 20. i 21. jula održani sastanci lokalnih vlasti sa savetnikom američkog Stejt departmenta Derekom Šoleom povodom „obostranih zabrinutosti“ Vašingtona i Kijeva po pitanju gasovoda „Severni tok 2“, saopštio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

ВАШИНГТОН ИМА ПОЛУГУ ПРИТИСКА НА РУСИЈУ: Америка разговара са Украјином о „Северном току 2“

Foto EPA

Savetnik Stejt departmenta potvrdio je SAD ostaju posvećene tome da „osiguraju kako Rusija ne bi mogla da koristi energiju kao instrument prinude protiv Ukrajine ili neke druge zemlje u Evropi“.

- Savetnik Šole potvrdio je našu podršku suverenitetu, teritorijalnom integritetu i evroatlantskim težnjama Ukrajine. Savetnik je ukazao na napore Ukrajine da promoviše reforme u sferi ekonomije i vladavine zakona sa akcentom na jačanju korporativnog upravljanja i antikorupcijskih institucija - rekao je Prajs.

Kako je saopštio Šole za list „RBK Ukrajina“, predstavnici američke administracije podržavaju kontakte sa Berlinom i Kijevom o „Severnom toku 2“. Prema njegovim rečima, strane će uskoro objaviti sporazum koji su postigle o tom projektu, a rad na dokumentu se bliži kraju.

- Želim da istaknem da kada razgovaramo sa nemačkim partnerima, razgovaramo i sa kijevskim kolegama, osluškujemo njihove strahove, ideje, podatke. Razmišljamo kako da osiguramo da Ukrajina dobije podršku koja je potrebna za izgradnju bolje energetske budućnosti, zaštitu od ruske agresije - rekao je američki savetnik.

Kako je istakao, on ne bi želeo da „Severni tok 2“ bude tako blizu završetka izgradnje, ali Vašington, kako je rekao, „ima polugu pritiska na Rusiju“.

- Radimo na tome da Ukrajina ostane tranzitna zemlja... ne samo naredne godinu-dve, nego i mnogo duže - rekao je on.

Šole se sastao sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmigalom, ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom, šefom predsedničkog kabineta Andrejem Ermakom i zamenikom ministra spoljnih poslova Evgenijem Eninom.

Podsetimo, mediji su u utorak pisali da je postignut dogovor između SAD i Nemačke o projektu gasovoda. List „Volstrit džurnal“ je, pozivajući se na sopstvene izvore, napisao da bi zemlje mogle da saopšte o dogovoru već u sredu.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)