BAJDEN ĆE BITI OBAVEŠTEN: SAD procenjuju ubistvo predsednika Haitija

Tanjug

07. 07. 2021. u 16:31

SJEDINjENE Američke Države procenjuju "tragični napad" u kojem je tokom noći ubijen predsednik Haitija, a predsednik Džo Bajden biće obavešten o atentatu, saopštila je danas Bela kuća.

БАЈДЕН ЋЕ БИТИ ОБАВЕШТЕН: САД процењују убиство председника Хаитија

Foto: Tanjug AP

- Još uvek prikupljamo informacije. Trenutno još uvek radimo procenu - izjavila je sekretar za štampu Bele kuće Džen Psaki, a prenosi agencija Rojters.

- Ovo je užasna tragedija. To je stravičan zločin - poručila je Psaki, dodajući da američka vlada još uvek prikuplja detalje o napadu.

Predsednika Haitija Žovenela Moizea ubili su neidentifikovani napadači tokom noći u njegovoj privatnoj rezidenciji.

Bela kuća je izrazila, takođe, solidarnost sa narodom Haitija.

- Spremni smo i stojimo uz njih u pružanju bilo kakve potrebne pomoći. Naravno da će naša ambasada i Stejt department biti u bliskom kontaktu. Mi smo uz njih i važno je da ljudi na Haitiju to znaju - izjavila je Psaki.

Foto: AP Photo/Dieu Nalio Chery

 

Opozicija na Haitiju optužila je SAD - glavnog inostranog donatora Haitija - da su popustljive prema Moizeu zbog njegove podrške američkoj spoljnoj politici i suprotstavljanja venecuelanskom predsedniku Nikolasu Maduru u okviru karipske zajednice Karikom.

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je danas da je atentat na predsednika Haitija gnusan čin i apelovao je na smirenost u karipskoj naciji.

- Šokiran sam i tužan zbog smrti predsednika Moizea - rekao je Džonson nakon što je premijer Haitija objavio da su neidentifikovani napadači ubili predsednika u njegovom domu.

- Upućujemo naše saučešće njegovoj porodici i narodu Haitija. Ovo je grozan čin i pozivam na smirenost u ovom trenutku - izjavio je britanski premijer.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna