RAMPA ZA MIROVNE MISIJE? Ugrožen budžet Ujedinjenih nacija

I.S.

29. 06. 2021. u 14:59

MIROVNE misije Ujedinjenih nacija mogle bi da budu zatvorene već u četvrtak, ukoliko Generalna skupština, koja broji 193 članova, ne bude u stanju da dogovori novi budžet od šest milijardi dolara do 30. juna 2022. godine.

РАМПА ЗА МИРОВНЕ МИСИЈЕ? Угрожен буџет Уједињених нација

Foto: Depositphotos

Pojedine diplomate za kašnjenje u postizanju sporazuma krive promene u pregovaračkim procedurama, pitanja oko logistike i teške pregovore koji Kinu suprotstavljaju zapadnim zemljama, prenose svetske agencije.

Ketrin Polard, direktorka strategije UN za upravljanje, politiku i poštovanje zakona, ističe da je 12 mirovnih misija UN, od kojih je većina u Africi i na Bliskom istoku, savetovano da počnu izradu planova za vanredne situacije u slučaju da novi budžet ne bude usvojen na vreme.

- Istovremeno i dalje se nadamo i uvereni smo da će države članice zaključiti svoje pregovore i odobriti budžet - rekla je Polardova novinarima.

Ona je istakla da ukoliko krajnji rok bude propušten, generalni sekretar Antonio Guteres može da novac koristi samo na zaštitu imovine UN i osiguravanje zaštite osoblja i mirovnih snaga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna