UKRAJINSKI GENERAL PRIZNAO: Kijev se 2007. godine pripremao za rat protiv Rusije - ovo je bio okidač

Novosti onlajn

29. 05. 2021. u 17:42

KIJEV je od 2007. razvijao plan rata sa Rusijom, priznao je general-major Oružanih snaga Ukrajine Viktor Nazarov u intervjuu za portal „Ukr lajf“.

УКРАЈИНСКИ ГЕНЕРАЛ ПРИЗНАО: Кијев се 2007. године припремао за рат против Русије - ово је био окидач

Foto: Printskrin

Prema njegovim rečima, ukrajinski Generalštab počeo je sa pripremama za oružani sukob sa Moskvom nakon govora predsednika Rusije Vladimira Putina na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji 10. februara 2007.

- Nismo sedeli skrštenih ruku... Razrađivani su vojni dokumenti i operativni planovi koji su, između ostalog, uključivali i rat sa Rusijom - istakao je Nazarov.

On je objasnio da su se Oružane snage Ukrajine takođe pripremale za scenario oružanog sukoba na istoku Ukrajine – u Donbasu, kao i na poluostrvu Krim.

Pri tome je ponovno ujedinjenje Krima sa Rusijom ipak je iznenadilo Oružane snage Ukrajine, dodao je general.

- Sa strateškog stanovišta, to nije bilo neočekivano. Taktika koju su koristili na Krimu... da, ona je bila prilično neočekivana - objasnio je on.

Putin je na Bezbednosnoj konferenciji u Minhenu govorio o krizi međunarodne politike i modelu međunarodnih odnosa koji je izgradio Zapad. Prema njegovim rečima, unipolarni svet je vodio u ćorsokak. Tada je ruski predsednik predložio da se model promeni kako bi se izvukao iz ćorsokaka koji sada vidimo. Ali ukrajinska vojska je iz toga izvela sopstvene zaključke i počela da razrađuje scenarije sukoba sa Rusijom na Krimu, u Donbasu i drugim regionima, sve do pravog rata.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna