UKRAJINCI U PANICI ZBOG PUTINA I LUKAŠENKA: Zbližavanje Rusije i Belorusije vide kao najveću pretnju

Novosti online

29. 05. 2021. u 08:31

ZBLIŽAVANjE Rusije i Belorusije pretnja je za nacionalnu bezbednost Ukrajine, smatra šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba.

УКРАЈИНЦИ У ПАНИЦИ ЗБОГ ПУТИНА И ЛУКАШЕНКА: Зближавање Русије и Белорусије виде као највећу претњу

Putin i Lukašenko / Foto AP

- Dalje zbližavanje Belorusije sa Rusijom znači simetričan rast opasnosti da će Rusija iskoristiti Belorusiju za povećanje agresije protiv naše zemlje - rekao je Kuleba za ukrajinsku TV „1+1“.

Zvanični Kijev, kako je dodao, prilikom donošenja odluka mora uzeti u obzir tu činjenicu.

Podsetimo, Ukrajina je, sledeći primer zapadnih država, 26. maja prekinula aviosaobraćaj sa Belorusijom nakon incidenta sa prinudnim sletanjem aviona „Rajanera“ u Minsku, kada je priveden beloruski bloger Roman Protasevič.

Takođe, ukrajinskim aviokompanijama i avionima zabranjeno je da lete kroz vazdušni prostor Belorusije.

Ambasada Belorusije je tim povodom uputilo protestnu notu Ministarstvu spoljnih poslova Ukrajine, ocenivši da je odluka politička, apsurdna i neosnovana.

Pored toga, Nacionalna komisija za energetsko tržište je na inicijativu ukrajinskog Ministarstva energetike donela odluku o obustavi uvoz električne energije iz Belorusije i Rusije, a Minsk je juče uveo režim individualnih licenci za brojne proizvode iz Ukrajine.

Odnosi Rusije i Ukrajine drastično su se pogoršali zbog situacije u Donbasu. Ukrajinske vlasti su ranije više puta optuživale Moskvu za mešanje u unutrašnje stvari zemlje. U januaru 2015. godine Vrhovna rada usvojila je izjavu u kojoj se Rusija naziva „zemljom agresorom“.

Kijev je u aprilu 2014. godine pokrenuo vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Moskva negira optužbe ukrajinske strane i naziva ih neprihvatljivim. Rusija je više puta isticala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)