ODGOVORNOST BEZ IZVINJENJA: Makron potvrdio učešće Francuske u masakru u Ruandi

G. Č.

29. 05. 2021. u 10:00

PREDSEDNIK Emanuel Makron priznao je odgovornost Francuske u masakru u Ruandi, u simboličnom govoru koji je održao u četvrtak u Kigaliju.

ОДГОВОРНОСТ БЕЗ ИЗВИЊЕЊА: Макрон потврдио учешће Француске у масакру у Руанди

Foto AP

Istovremeno je, uz priznanje odgovornosti, naglasio da Francuska nije i saučesnik. Njegov domaćin, Pol Kagame je odao priznanje "ogromnoj Makronovoj hrabrosti", poručivši da njegove reči "imaju veću vrednost od izvinjenja".

Makron je pre dve godine dao zadatak poznatom istoričaru Vensanu Dikleru da okupi tim koji će da istraži ulogu Francuske u genocidu u Ruandi u kome je 1994. od 7. aprila do 17. jula ubijeno 800.000 pripadnika naroda Tutsi. Francuska je, ističe se, zakasnila s prekidanjem veza sa odgovornima za genocid i kasno reagovala vojnom operacijom "Tirkiz".

Tim nezavisnih francuskih istoričara došao je nedavno do zaključka da je Francuska odgovorna što nije sprečen genocid u Ruandi. U dokumentu na 1.200 stranica, predatom francuskom predsedniku, naglašva se "zaslepljenost" vlasti u Parizu koje su bile na "istoj liniji" s režimom u Ruandi i nisu primetile i sprečile genocid koji se uveliko pripremao.

Dok je predsednik Ruande Kagame pohavlio Makrona za govor, predstavnici udruženja žrtava genocida žale što se francuski predsednik nije jasno izvinio.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri