POŽAR U SLOVENIJI: Angažovano više od 180 vatrogasaca

Tanjug

17. 07. 2022. u 17:56

VIŠE od 180 vatrogasaca pokušava da ugasi požar koji se brzo širi u severozapadnom Krasu, u blizini slovenačke granice sa Italijom.

ПОЖАР У СЛОВЕНИЈИ: Ангажовано више од 180 ватрогасаца

Foto: Tanjug

Požar je izbio jutros na strmom i teško pristupačnom terenu iznad Rence u Vipavskoj dolini, proširivši se ka selu Temnica, saopštio je komandant Javne vatrogasne službe Nova Gorica Simon Vendramin, prenosi STA.

Vendramin je dodao da je požar potom zahvatio selo Kostanjevica na Krasu i Cerje i da se zbog suvog rastinja i jakog vetra plamen brzo širi.

 - Aktiviran je nacionalni plan za takve intervencije. Vatra je zahvatila teško pristupačne ili neprohodne terene u dužini od jednog kilometra - naveo je on.

U gašenju požara učestvuje helikopter slovenačke vojske i italijanski helikopter civilne zaštite, a na osnovu evropskog mehanizma solidarnosti upućen je i zahtev da se u akciju uključi i kanader.

S obzirom da se na tom području u Prvom svetskom ratu odigrao najkrvaviji sukob između Austro-Ugarske i italijanske vojske, na terenu i danas ima mnogo neeksplodiranih ubojnih sredstava, pa su angažovani i specijalisti za uklanjanje mina.

Još nije jasno šta je izazvalo požar do kojeg je došlo samo dva dana nakon što su vatrogasci uz pomoć dva helikoptera uspeli da ugase prethodni, koji je izbio nedaleko od današnjeg.

Mavricio Humar, gradonačelnik Miren-Kostanjevice, upozorio je građane da ne pokušavaju da se približe požaru i da omoguće prolaz vatrogasnim vozilima, preneo je Radio Slovenija.

BONUS VIDEO:

UDAR, VATRA I DIM: Pogledajte kako je ruska armija uništila američki bacač raketa "HIMARS"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili