DA LI STE “PRIVLAČNIJI” KOMARCIMA OD DRUGIH? Postoji naučno objašnjenje zašto je to tako

Novosti online

11. 05. 2023. u 23:05

UKOLIKO ste razmišljali zašto neki komarac napada baš vas, a ne osobu pored - moguće je da je u pitanju vaš sapun.

ДА ЛИ СТЕ “ПРИВЛАЧНИЈИ” КОМАРЦИМА ОД ДРУГИХ? Постоји научно објашњење зашто је то тако

Foto: Free Images Pixabay

Komarac je insekt prisutan u gotovo svim delovima planete izuzev Antarktika, a do sada je registrovano više od 3.500 različitih vrsta. S toplim vremenom njihov broj se povećava, zbog čega tokom najtoplijih meseci mogu postati prave napasti kojih se nijeo lako rešiti. S druge strane, pored neprijatnosti koje njihovi ugrizi izazivaju, oni su i prenosioci mnogih bolesti poput malarije i virusa Zapadnog Nila.

Svesni ove činjenice, naučnici svakodnevno pokušavaju da otkriju efikasne načine zaštite od njih. Jedna studija sada je otkrila da postoji velika verovatnoća kako će vas miris sapuna učiniti mnogo privlačnijom metom za komarce.

Studija je sprovedena na dobrovoljcima koji su morali da nose uzorke tkanine umesto rukava, pre i posle kupanja različitim vrstama sapuna. Ovo je učinjeno kako bi se izbeglo izlaganje samih dobrovoljaca i isključio efekat izdahnutog ugljen-dioksida i ispostavilo se da je pranje sa tri različite vrste sapuna povećalo privlačnost volontera.

Dok je u slučaju samo jednog primećeno da ih je odbijao, što prema mišljenju stručnjaka može biti povezano s mirisom kokosa koji prirodno odvraća komarce.

-Činjenica da koristimo te cvetne, voćne mirise i stavljamo ih na svoja tela znači da komarcu isti objekat miriše na cvet i osobu u isto vreme, rekao je Kleman Vinož sa Univerziteta Virdžinija.

Vinož je dodao kako su ispitivanja na dobrovoljcima koji su koristili sapune četiri različita brenda pokazali da se efekti razlikuju od osobe do osobe, najverovatnije zbog jedinstvenog mirisa pojedinica, prenela je „Nacionalna geografija“.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Koje navike vam mogu skratiti, a koje produžiti životni vek