ZABRINJAVAJUĆI IZVEŠTAJ SZO: Neplodnost pogađa jedan od šest parova u svetu

Novosti online

04. 04. 2023. u 21:24

NEPLODNOST pogađa jedan od šest parova širom sveta, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

ЗАБРИЊАВАЈУЋИ ИЗВЕШТАЈ СЗО: Неплодност погађа један од шест парова у свету

Foto: Profimedia

U zemljama s visokim dohotkom neplodnost pogađa 17,8 odsto odrasle populacije, a u zemljama nižeg i srednjeg dohodovnog razreda ta brojka iznosi 16,5 odsto.

Generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus je rekao da izveštaj pokazuje da neplodnost pogađa sve slojeve društva.

 - Broj ljudi koje pogađa neplodnost ukazuje na potrebu da se u što većoj meri omogući pristup lečenju i da taj problem više ne bude po strani kada je reč o naučnom istraživanju i zdravstvenoj politici kako bi se osigurao siguran, delotvoran i dostupan način za ostvarenje roditeljstva onima koji to žele - rekao je šef SZO.

SZO definiše neplodnost kao bolest muškog ili ženskog reproduktivnog sistema zbog neuspeha da žena zatrudni posle 12 ili više meseci redovih polnih odnosa bez takozvane zaštite.

 - To može da izazove duševnu bol, stigmu i finansijske probleme i da utiče na mentalno i psihosocijalno stanje - saopštila je SZO.

SZO svoj izveštaj zasniva na 133 od 12.000 istraživanja sprovedenih u svetu od 1990. do 2021. godine, preneo je „Jutarnji list“.

(Sputnjik)

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)