PRONAĐEN "ČOVEK IZ JUNSIJANA": LJudska lobanja stara milion godina iskopana u Kini (VIDEO)

Novosti onlajn

02. 10. 2022. u 18:51

KINESKI arheolozi pronašli su skoro potpuno čitavu ljudsku lobanju staru milion godina na lokalitetu u provinciji Hubej.

ПРОНАЂЕН ЧОВЕК ИЗ ЈУНСИЈАНА: Људска лобања стара милион година ископана у Кини (ВИДЕО)

Foto: Printscreen/Jutjub/New China TV

Pronađena lobanja je najkompletnija ljudska lobanja koja je otkopana na teritoriji Evroazije, navodi Saut Čajna morning post.

Novootkrivena lobanja, nazvana Čovek iz Junsijana, veruje se da potiče iz paleolita, odnosno starijeg kamenog doba. Prve dve lobanje na istom lokalitetu otkrivene su 1989. i 1990. godine, a naučnici procenjuju da je stara između 800.000 i 1,1 milion godina.

Arheolozi sa Instituta za kulturne relikvije i arheologiju u provinciji Hubej navode da će otkriće pomoći u odgonetanju ljudske evolucije u istočnoj Aziji kada se bude utvrdila tačna starost lobanje.

Arheolozi su takođe otkrili životinjske fosile od krupnijih biljojeda i mesoždera, kao i kameno oruđe, koje je korišćeno za lov i sečenje mesa.

- Lobanja je slična prethodnim u smislu okruženja u kom je sahranjena, ostacima faune i tehničkim karakteristikama kamenim alatki kojima je izrađena grobnica, tako da bi trebalo da je iz istog doba“, kaže Lu Čengkju, vođa istraživačkog tima.

Govoreći za Si-Si-Ti-Vi Gao Sing, direktor lokaliteta, kaže da su arheolozi iskopali veoma malo ljudskih fosila koji su stariji od milion godina.

„U Kini i istočnoj Aziji, jedini ostaci stariji od milion godina su iskopani u provinciji Junan (stari 1,7 miliona godina) i u provinciji Šensi (stari između 1,6 do 1,2 miliona godina)“, rekao je Gao.

(RTS)

BONUS VIDEO:

Junak spasao Skoplje od novih žrtava: Ko je bio Maksim koji je prvi podvižnik Večernjih novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ČEMU ZAPRAVO SLUŽI RUČICA U AUTU: Video zaprepastio mreže: Nisam ovo shvatila za 42 godine života