NAUČNICI TVRDE: Supermahovina spas od poplava

Novosti online

01. 10. 2022. u 22:57

NAUČNICI su otkrili da mahovina može drastično usporiti oticanje vode tokom jakih kiša. Na taj način smanjuje se rizik od pojave poplave, kao i njihove jačine, poručuju stručnjaci.

НАУЧНИЦИ ТВРДЕ: Супермаховина спас од поплава

Foto: Free Images Pixabay

Istraživanje spovedeno u „laboratoriji na otvorenom“ u Pik Distriktu na severu Engleske, pokazalo je da mahovine iz roda Sphagnum mogu da pomognu u sprečavanju ili ublažavanju poplava. Naučnici iz organizacije za očuvanje prirode "Moors for the Future Partnership", koji su sproveli šestogodišnju studiju o ovoj mahovini, otkrili su da bi njeno sađenje u planinskim predelima moglo dramatično da uspori brzinu kojom voda otiče sa obronaka, sprečavajući da se rečni slivovi opterete vodom nizvodno.

Rezultati pokazuju da je mahovina iz pomenutog roda smanjila vršni protok (maksimalnu količinu vode koja ulazi u reku nakon oluje) za 65 odsto. Utvrđeno je da mahovina produžava period od padanja kiše pa do momenta kada kišnica uđe u vodotok i to za 680 odsto.

Više od 50.000 pojedinačnih biljaka mahovine iz roda Sphagnum, koje su veličine novčića od 50 penija, zasađeno je u močvarnim delovima visoravni Kinder. U pitanju je najviša tačka nacionalnog parka Pik Distrikt i deo je „laboratorije na otvorenom“. Pre nego što je mahovina zasađena na Kinderu, površinski sloj brda činio je treset, što je značilo da bi se nakon oluje kišnica odmah slivala u niže krajeve, čineći ih podložnijim poplavama.

Foto: Free Images Pixabay

Sadnja mahovine bi stoga mogla doneti važne ekološke koristi. Ova biljka ima sposobnost da apsorbuje vodu do 20 puta veće zapremine od sopstvene težine, što znači da se više kišnice može zadržati u višim predelima i potom postepeno spuštati u rečni sliv kako bi se sprečilo izlivanje. Takođe, mahovina može pomoći u zaštiti slojeva treseta ispod nje i može se akumulirati tokom vremena kako bi stvorila nove slojeve treseta koji su neophodni za skladištenje ugljenika. Istraživači kažu da će se prednosti sadnje mahovine povećavati tokom vremena kako biljka bude rasla i da sadnja mahovine ima potencijal da donese koristi po klimu, kvalitet vode i jačinu poplava i to na globalnom nivou.

Tom Spenser iz organizacije za očuvanje prirode Moors for the Future Partnership, ocenio je da su rezultati „zapanjujući“ i istakao dramatične efekte koje je mahovina imala na slivanje vode u reku. Sadnja mahovine, kako kaže, mogla bi da bude „moćno sredstvo za svođenje rizika i ozbiljnosti poplava na minimum“, što bi imalo dalekosežne koristi za sve što se nalazi nizvodno od biljnog i životinjskog sveta do ljudskih naselja.

Foto: Free Images Pixabay

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)