KADA DA ODETE U KREVET: Izračunajte u koje vreme bi trebalo da idete na spavanje

Novosti online

15. 05. 2022. u 01:31

SVI znamo koliko je san važan za naše telo. Međutim, ponekad se desi da se nakon buđenja ne osećamo odmorno i da želimo da se vratimo u krevet.

КАДА ДА ОДЕТЕ У КРЕВЕТ: Израчунајте у које време би требало да идете на спавање

Foto Shutterstock

Tada je veoma teško započeti novi dan i nastaviti sa bilo kojim poslom. Kada je vreme za odlazak u krevet?

 

KAKO POBOLJŠATI KVALITET SNA

Ključ uspeha leži u pravom trenutku za odlazak u krevet. Ovo je otkrila izvesna američka mama koja je pokazala kako da izračunamo u koje vreme treba da idemo u krevet.

NOĆNI CIKLUSI

Tokom noćnog odmora, spavamo u ciklusima od 90 minuta koji se redovno ponavljaju. Jedna se sastoji od 2 faze: NREM spavanja (duboko spavanje koje karakterišu spori pokreti očiju) i REM spavanje (brzi pokreti očiju i mozak još uvek aktivno radi).

MATEMATIKA SNA

Da biste se dobro naspavali, najbolje je da prođete kroz četiri do šest ciklusa spavanja (svaki traje 90 minuta). Dobra ideja je da se probudite između ovih ciklusa, jer je tada vaš mozak najaktivniji. Zahvaljujući tome nakon otvaranja očiju imaćete više energije i nećete biti tromi.

Kada računate, dodajte još 15 minuta. Toliko je obično potrebno da se zaspi.

Na primer, ako morate da ustanete u šest ujutro, trebalo bi da idete u krevet u 23.45. Zatim ćete spavati četiri ciklusa i imati dodatnih 15 minuta da zaspite, piše 24sedam.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

„DUH ČOVEKA“: Meksički arheolozi pronašli grad drevnih Maja (FOTO/VIDEO)