PRVO OTKRIĆE TE VRSTE: Lutajuća crna rupa primećena u našoj galaksiji

Novosti online

12. 02. 2022. u 11:52

ASTRONOMI sa Naučnog instituta svemirskog teleskopa u Baltimoru u Merilendu objavili su studiju u kojoj tvrde da su po prvi put identifikovali lutajuću crnu rupu u galaksiji Mlečni put. Kejlaš Saksi, koji je vodio istraživanje, izvestio je da je njegov tim napravio "prvo nedvosmisleno otkrivanje i merenje mase izolovane masivne crne rupe".

ПРВО ОТКРИЋЕ ТЕ ВРСТЕ: Лутајућа црна рупа примећена у нашој галаксији

Foto: Printscreen

U studiji se navodi da se nebeski objekat kreće brzinom od približno 45 kilometara u sekundi i da je udaljen oko 5.200 svetlosnih godina od Zemlje. Naučnici smatraju da je crna rupa izbačena u svemir kada je njena matična zvezda eksplodirala – otuda i neobično velika brzina za objekat te vrste.

Otkriće je napravljeno uz pomoć svemirskog teleskopa "Habl", a datira iz 2011. godine.

Crne rupe se ne mogu direktno otkriti jer nisu vidljive. Međutim, astronomi proučavaju gravitacioni efekat crnih rupa na prostor koji ih okružuje.

U slučaju lutajuće crne rupe otkrivene nedavno, istraživači su primetili svetlost koju emituje udaljena zvezda koja je putovala kroz gravitaciono polje crne rupe. Astronomi kažu da su primetili kako se svetlost izobličila i postala svetlija bez očiglednog razloga – što je uverilo tim da prolazi kroz gravitaciono polje crne rupe, prenosi RT.

U stvari, fenomen gde gravitaciono polje izaziva zakrivljenost prostor-vremena – poznat kao gravitaciono mikrolenziranje – ranije je korišćen za identifikaciju udaljenih nebeskih objekata.

Otkriće slobodno lebdeće crne rupe počelo je u junu 2011. godine, kada su dva odvojena istraživanja mikro-sočiva – Eksperiment optičkog gravitacionog sočiva (OGLE) i Posmatranja mikro-sočiva u astrofizici (MOA) – otkrila događaj koji je dostigao vrhunac 20. jula.

Studija, kasnije nazvana MOA-2011-BLG-191/OGLE-2011-BLG-0462, na kraju je trajala ukupno 270 dana. Istraživači su nastavili posmatranja uz pomoć svemirskog teleskopa „Habl“ do 2017. godine.

Tim astronoma je potom analizirao podatke koje je prikupio i na kraju zaključio da je reč o nebeskom objektu koji je najverovatnije crna rupa, a ne zvezda. Čak su uspeli da izračunaju njegovu približnu masu - 7,1 puta veća je od Sunčeve.

Studija je dostavljena časopisu „Astrofizikal džurnal“, a dostupna je i za recenziju na serveru za predštampanje arKsiv.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: ISTORIJSKA AMERIČKO-RUSKA MISIJA - Pre 38 godina šatl "Diskaveri" je uspešno obavio zadatak

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OVO SE DEŠAVA JEDNOM GODIŠNJE Astro savet za petak, 19. april: Sunce ulazi u Bika - 4 horoskopska znaka su pred velikim izazovima