DRUGI DAN MALE MATURE: Danas test iz matematike, sutra kombinovani

Tanjug

28. 06. 2022. u 07:50

UČENICI osmog razreda danas polažu test iz matematike, u okviru trodnevnog završnog ispita pred upis u srednje škole.

ДРУГИ ДАН МАЛЕ МАТУРЕ: Данас тест из математике, сутра комбиновани

Foto: N.Skenderija

Drugi dan polaganja završnog ispita (male mature) u 522 škole širom Srbije, očekuje se da počne u 9.00 sati.

Osmaci su juče polagali test iz srpskog (maternjeg) jezika, a prema podacima Ministarstva prosvete, na taj test izašlo je 63.408 učenika, što je 99,5 odsto od ukupnog broja prijavljenih.

Pitanja je kao i svake godine pripremio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, a testovi su štampani na srpskom i jezicima osam nacionalnih manjina.

Ove godine testovi se pregledaju u 15 skening centara u Srbiji, što omogućava viši kvalitet i brzinu pregledanja i manji broj pregledača. Uvedeno je dvostruko pregledanje svakog zadatka, čime je isključena svaka mogućnost pristrasnosti, jer nastavnici ne znaju čije testove pregledaju.

I ove godine sve aktivnosti vezane za završetak osnovne škole, kao i upis u srednju školu, obavljaće se logovanjem na portalu mojasrednjaskola.gov.rs.

Za one koji ne iskoriste prednost onlajn opcije, listu želja moguće je podneti u papirnom obliku.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće dostupni na portalu Moja srednja škola 1. jula, dok će konačni rezultati biti objavljeni 5. jula.

Lista želja će takođe moći da se podnese putem pomenutog portala, do 6. jula, uz mogućnost neograničenih izmena i dopuna.

Za one koji ne iskoriste prednost elektronskog podnošenja liste želja, listu mogu podneti u papirnom obliku u školama 6. i 7. jula.

Upis je od 14. do 20. jula.

BONUS VIDEO:

Maturanti po Srbiji proslavljaju završetak školske godine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

IMAM 40 I JOŠ SAM NEVINA: Atraktivna atletičarka iznenadila svet priznanjem - navela i razloge